Проморожування ґрунтосуміші

Проморожування ґрунтосуміші
Проморожування ґрунтосуміші

Якщо ви самі готуєте ґрунт для розсади, його слід продезінфікувати. Зазвичай рекомендують пропарити його в духовці або на плиті, і багато городників так роблять.

Я й сама якось пробувала пропарювати ґрунт у духовці. Однак ніякого ефекту не помітила.

У окремих сіянців томата згодом все одно з’явилася чорна ніжка, а про саму процедуру залишилися спогади як про щось трудомістке. Пізніше дізналася, що це ще й шкідливо, оскільки при пропарюванні землі в духовці або поливанні її окропом знищуються корисні ґрунтові мікроорганізми.

Тому підготовлену ґрунтосуміш я залишила в тазику надворі до морозів, потім на 7-10 днів занесла в тепле приміщення і полила.

За цей час прокинулися бур’яни і шкідники, які після повторного виносу на мороз загинули. Так протягом зими зробила кілька разів. І хоча частина корисних мікроорганізмів під час проморожування теж гине, але в теплій кімнаті вони відновлюють свою чисельність за кілька днів. А щоб прискорити процес, можна полити відталу землю розчином будь-якого ЕМ-препарату.

Галина Чубар, городниця.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *