Проморожування ґрунтосуміші

Якщо ви самі готуєте ґрунт для розсади, його слід продезінфікувати. Зазвичай рекомендують пропарити його в духовці або на плиті, і багато городників так роблять.
Я й сама якось пробувала пропарювати ґрунт у духовці. Однак ніякого ефекту не помітила.
У окремих сіянців томата згодом все одно з’явилася чорна ніжка, а про саму процедуру залишилися спогади як про щось трудомістке. Пізніше дізналася, що це ще й шкідливо, оскільки при пропарюванні землі в духовці або поливанні її окропом знищуються корисні ґрунтові мікроорганізми.
Тому підготовлену ґрунтосуміш я залишила в тазику надворі до морозів, потім на 7-10 днів занесла в тепле приміщення і полила.
За цей час прокинулися бур’яни і шкідники, які після повторного виносу на мороз загинули. Так протягом зими зробила кілька разів. І хоча частина корисних мікроорганізмів під час проморожування теж гине, але в теплій кімнаті вони відновлюють свою чисельність за кілька днів. А щоб прискорити процес, можна полити відталу землю розчином будь-якого ЕМ-препарату.
Галина Чубар, городниця.