Прості страви до великого посту
Прості страви до великого посту
«Погляд часу» №10-2013
Салат вітамінний
- Топінамбур,
- морква в рівних кількостях,
- петрушка,
- кріп,
- олія,
- сік лимона за смаком.

Топінамбур та моркву почистити і натерти на крупній тертці. Цибулю та зеленьдрібно нарізати. Змішати, посолити за смаком, додати сік лимона, заправити олією.
Картопляні човники
На 10 човників:
- картопля – 5 шт.,
- печериці -0,5 кг,
- цибуля – 3 шт.,
- часник – 2-3 зубчики,
- олія для смаження – 50 г,
- сіль,
- приправа грибна,
- перець чорний мелений за смаком,
- нежирний майонез.

Картоплю розрізати уздовж і вийняти середину, зробивши човник. «Дно» човника трохи зрізати, щоб суденце рівно стояло. Човники приварити в підсоленій воді до напівготовності.
Приготувати начинку. Підсмажити дрібно покришену цибулю та часник, додати нарізані гриби і готувати, поки не випарується рідина. Посолити, поперчити, додати грибну приправу. Окремо притушити картоплю, вийняту з човників і змішати з грибною начинкою. Начинку перемолоти на м’ясорубці чи подрібнити у бле-ндері. Начинити човники фаршем, змастити майонезом і запекти до рум’яності на деку чи сковорідці, змащених олією.
Диво-юшка
- Селера (корінь),
- перець солодкий (різнокольоровий),
- цибуля,
- капуста броколі,
- картопля,
- помідори,
- сіль, приправи овочеві за смаком,
- зелень.

Воду доводимо до кипіння, додаємо картоплю, порізану кубиками, цибулю – півкільцями, броколі, солимо. Поки овочі варяться, нарізаємо соломкою перець, додаємо до тих, що вже варяться. Коли кубики картоплі будуть готові, додаємо корінь селери, натертий на крупній тертці і нарізані кубиками помідори. І в останній момент засипаємо нарізану зелень, доводимо до кипіння, знімаємо каструлю з вогню, щільно закриваємо кришкою і даємо настоятися.
Капуста тушкована
- 1 кг квашеної капусти,
- 2 склянки води,
- 1 цибулина,
- 6 білих сухих грибів,
- 1/2 ч. ложки чорного перцю,
- 50 г рослинної олії.

Гриби промити, розмочити в холодній воді і нарізати або розтерти сухими. Ріпчасту цибулю нарізати кільцями і злегка обсмажити на рослинній олії.
Всі компоненти скласти у глиняний посуд, залити водою і поставити в духовку з середнім жаром на годину.
Пиріг рибний із цибулею
- 600 г дріжджового тіста,
- 550 г філе риби,
- 100 г ріпчастої цибулі,
- сіль,
- перець.

Опарне дріжджове тісто розкатати пластом і укласти на нього великий шматок рибного філе, посипати сіллю, перцем, зверху покласти підсмажену або сиру цибулю, закрити другим шматком тіста, краї з’єднати, дати пирогу постояти і випекти в духовці.
Тісто для пирогів звичайне дріжджове.
Пиріг пісний із маком
Для тіста:
- 100 г дріжджів,
- 4 скп. води,
- 2 ст. ложки цукру,
- борошно.
Для начинки:
- 2 скл. маку,
- 1 скл. цукру або 1/2 скл. меду.

З теплої води, цукру, дріжджів, розведених водою, і борошна, скільки буде потрібно, замісити м’яке тісто, влити олію, добре вимішати і дати підійти.
Розділити тісто на 2 шматки і розкатати їх у пласт товщиною 1 см. Один пласт укласти на дно змащеної маслом форми, покласти на нього макову начинку, зверху накрити другим пластом, щільно защипати краї і, коли підійде, змастити маслом і випекти в духовці.
Приготування начинки. Мак просіяти, промити кілька разів у гарячій воді, залити водою, поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння, або, заливши окропом, закрити каструлю кришкою і залишити на 20-30 хвилин.
Потім мак відкинути на сито або покритий марлею друшляк і залишити до повного охолодження.
Остиглий мак пропустити двічі через м’ясорубку і в отриману масу додати мед або цукор.