Прості страви до великого посту

Прості страви до великого посту

Прості страви до великого посту

«Погляд часу» №10-2013

Салат вітамінний

  • Топінамбур,
  • морква в рівних кількостях,
  • петрушка,
  • кріп,
  • олія,
  • сік лимона за смаком.
Салат вітамінний
Салат вітамінний

Топінамбур та моркву почистити і натерти на крупній тертці. Цибулю та зеленьдрібно нарізати. Змішати, посолити за смаком, додати сік лимона, заправити олією.

Картопляні човники

На 10 човників:

  • картопля – 5 шт.,
  • печериці -0,5 кг,
  • цибуля – 3 шт.,
  • часник – 2-3 зубчики,
  • олія для смаження – 50 г,
  • сіль,
  • приправа грибна,
  • перець чорний мелений за смаком,
  • нежирний майонез.
Картопляні човники
Картопляні човники

Картоплю розрізати уздовж і вийняти середину, зробивши човник. «Дно» човника трохи зрізати, щоб суденце рівно стояло. Човники приварити в підсоленій воді до напівготовності.

Приготувати начинку. Підсмажити дрібно покришену цибулю та часник, додати нарізані гриби і готувати, поки не випарується рідина. Посолити, поперчити, додати грибну приправу. Окремо притушити картоплю, вийняту з човників і змішати з грибною начинкою. Начинку перемолоти на м’ясорубці чи подрібнити у бле-ндері. Начинити човники фаршем, змастити майонезом і запекти до рум’яності на деку чи сковорідці, змащених олією.

Диво-юшка

  • Селера (корінь),
  • перець солодкий (різнокольоровий),
  • цибуля,
  • капуста броколі,
  • картопля,
  • помідори,
  • сіль, приправи овочеві за смаком,
  • зелень.
Диво-юшка
Диво-юшка

Воду доводимо до кипіння, додаємо картоплю, порізану кубиками, цибулю – півкільцями, броколі, солимо. Поки овочі варяться, нарізаємо соломкою перець, додаємо до тих, що вже варяться. Коли кубики картоплі будуть готові, додаємо корінь селери, натертий на крупній тертці і нарізані кубиками помідори. І в останній момент засипаємо нарізану зелень, доводимо до кипіння, знімаємо каструлю з вогню, щільно закриваємо кришкою і даємо настоятися.

Капуста тушкована

  • 1 кг квашеної капусти,
  • 2 склянки води,
  • 1 цибулина,
  • 6 білих сухих грибів,
  • 1/2 ч. ложки чорного перцю,
  • 50 г рослинної олії.
Капуста тушкована
Капуста тушкована

Гриби промити, розмочити в холодній воді і нарізати або розтерти сухими. Ріпчасту цибулю нарізати кільцями і злегка обсмажити на рослинній олії.

Всі компоненти скласти у глиняний посуд, залити водою і поставити в духовку з середнім жаром на годину.

Пиріг рибний із цибулею

  • 600 г дріжджового тіста,
  • 550 г філе риби,
  • 100 г ріпчастої цибулі,
  • сіль,
  • перець.
Пиріг рибний із цибулею
Пиріг рибний із цибулею

Опарне дріжджове тісто розкатати пластом і укласти на нього великий шматок рибного філе, посипати сіллю, перцем, зверху покласти підсмажену або сиру цибулю, закрити другим шматком тіста, краї з’єднати, дати пирогу постояти і випекти в духовці.

Тісто для пирогів звичайне дріжджове.

Пиріг пісний із маком

Для тіста:

  • 100 г дріжджів,
  • 4 скп. води,
  • 2 ст. ложки цукру,
  • борошно.

Для начинки:

  • 2 скл. маку,
  • 1 скл. цукру або 1/2 скл. меду.
Пиріг пісний із маком
Пиріг пісний із маком

З теплої води, цукру, дріжджів, розведених водою, і борошна, скільки буде потрібно, замісити м’яке тісто, влити олію, добре вимішати і дати підійти.

Розділити тісто на 2 шматки і розкатати їх у пласт товщиною 1 см. Один пласт укласти на дно змащеної маслом форми, покласти на нього макову начинку, зверху накрити другим пластом, щільно защипати краї і, коли підійде, змастити маслом і випекти в духовці.

Приготування начинки. Мак просіяти, промити кілька разів у гарячій воді, залити водою, поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння, або, заливши окропом, закрити каструлю кришкою і залишити на 20-30 хвилин.

Потім мак відкинути на сито або покритий марлею друшляк і залишити до повного охолодження.

Остиглий мак пропустити двічі через м’ясорубку і в отриману масу додати мед або цукор.

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *