Прості та смачні страви з печінки

«ПОГЛЯД ЧАСУ» №8- 2019
Печінка – це не тільки смажені шматочки чи паштет. Існує багато способів, як смачно та незвично приготувати цей продукт.
Пропонуємо вашій увазі деякі з них.
Відбивні з печінки
Якщо печінка, обсмажена шматочками, часто виходить твердою, то відбивні з неї завжди м’які, соковиті й дуже смачні.
- 500 г яловичої печінки,
- 2 яйця,
- 2 ст. л. олії,
- 3-4 ст. л. борошна,
- 0,5 ч. л. цукру,
- перець і сіль – за смаком.

Яловичу печінку помийте, обсушіть, очистіть від плівок і поріжте на шматочки завтовшки приблизно 1,5 см. Потім трохи відбийте кухонним молотком (можна скористатися поліетиленовим пакетом, щоб було менше бризок). Відбиті шматки печінки посоліть, посипте цукром і спеціями. В одній посудині збийте яйця, у другу насипте борошно. По черзі вмочуйте печінку в борошно, потім в яйце і обсмажуйте у розігрітій олії по 2 хв. з обох боків до утворення рум’яної скоринки.
Подавайте такі відбивні з гарніром на власний смак: із картоплею, рисом, макаронами, овочами.
Куряча печінка по-французьки
Куряча печінка – дуже корисна і поживна. До всього ж у ній не багато калорій, тому можна віднести її до дієтичних страв. Курячу печінку можна просто традиційно обсмажити з цибулею й буде дуже смачно, а можна придумати щось більш оригінальне.
- 700 г курячої печінки,
- 200 г нарізаних скибочками печериць,
- 150 г борошна,
- 1 ч. л. меленої паприки,
- 6 ст. л. олії,
- 2 ст. л. вершкового масла,
- 1 цибулина,
- 1 подрібнений зубчик часнику,
- 4 ст. л. оливкової олії,
- 3/4 скл. білого сухого вина,
- 1/2 ч. л. насіння кропу чи фенхелю,
- 1 помідор.

Борошно змішайте з меленою паприкою. Курячу печінку помийте й обваляй у борошняній суміші.
Розігрійте у сотейнику 3 ст. л. олії і 1 ст. л. вершкового масла. Підсмажте гриби протягом 1 хв., а потім вийміть із сотейника шумівкою. Це потрібно, щоб грибний сік із маслом залишилися у сотейнику.
Знову поставте сотейник на вогонь і покладіть туди олію та вершкове масло. Цибулю дрібно наріжте. Покладіть у сотейник. Додайте часник. Обсмажте на середньому вогні протягом 2 хв. Перекладіть в інший посуд за допомогою шумівки. Розігрійте у сотейнику 4 ст. л. оливкової олії. Покладіть у сотейник курячу печінку. Смажте 8-10 хв., помішуючи, до золотисто-коричневого кольору. Перекладіть печінку в інший посуд. Поставте у тепле місце. Помідори обдайте окропом, зніміть шкірку, м’якоть наріжте кубиками. Влийте у сотейник вино з насінням кропу. Варіть на слабкому вогні 4-5 хв.
Додайте нарізаний помідор. Тушкуйте 2-3 хв. Знову покладіть у сотейник обсмажені гриби, цибулю і курячу печінку. Перемішайте. Посоліть і поперчіть. Подавайте до столу.
Куряча печінка з яблуками
Поєднання м’яса і фруктів – це смачно й оригінально. То чому б не спробувати приготувати печінку з яблуками? Ця ароматна й ніжна страва, напевно, сподобається вашим домашнім.
- 700 г курячої печінки,
- 2 цибулини,
- 2 яблука,
- 80 г борошна,
- 3 ст. л. олії,
- мелений коріандр,
- суміш перців і сіль – за смаком.

Курячу печінку помийте й обсушіть, крупно поріжте цибулю. Яблука очистіть від серцевини й поріжте на невеликі шматочки. Борошно змішайте із сіллю і спеціями. Цибулю обсмажте на розігрітій олії до золотавого кольору (5-7 хв.). Зніміть цибулю зі сковороди, у тій самій олії обсмажте яблука, щоб вони стали рум’яними і трохи розм’якли.
Перекладіть яблука у сотейник. У сковороду додайте трохи олії, обкачайте печінку в борошні та обсмажте до напівготовності з обох боків (приблизно 5 хв.). Покладіть печінку у сотейник поверх яблук, а зверху – обсмажену цибулю. Помістіть страву у розігріту до 200 °С духовку і запікайте без кришки приблизно 15-20 хв.
Свиняча печінка у сметані
Свиняча печінка не така популярна, як яловича, через жорсткість і специфічний присмак. Однак, спробувавши її після вимочування у молоці, ви зміните свою думку.
- 600 г свинячої печінки,
- 200 мл сметани,
- 150 мл молока,
- 2 цибулини,
- 2 зубчики часнику,
- 1 ч. л. борошна,
- 1 ч. л. гірчиці,
- 2 ст. л. олії,
- 1 ч. л. меленого коріандру,
- чорний мелений перець і сіль – за смаком,
- 50 мл води.

Печінку помийте, очистіть від плівки й поріжте на невеликі шматочки. Залийте молоком і залиште на 30 хв., потім молоко злийте. Цибулю поріжте на кільця, часник подрібніть. У розігрітій олії обсмажте цибулю до прозорості. Додайте печінку, обсмажте 5 хв., потім посоліть і посипте спеціями. З’єднайте гірчицю з борошном, сметаною і водою, добре перемішайте. Влийте соус на сковороду і тушкуйте страву під кришкою 5 хв. Наприкінці додайте часник.