Прості та смачні страви з печінки

 

смачні страви з печінки
Прості та смачні страви з печінки

«ПОГЛЯД ЧАСУ» №8- 2019

Печінка – це не тільки смажені шматочки чи паштет. Існує багато способів, як смачно та незвично приготувати цей продукт.
Пропонуємо вашій увазі деякі з них.

Відбивні з печінки

Якщо печінка, обсмажена шматочками, часто виходить твердою, то відбивні з неї завжди м’які, соковиті й дуже смачні.

  • 500 г яловичої печінки,
  • 2 яйця,
  • 2 ст. л. олії,
  • 3-4 ст. л. борошна,
  • 0,5 ч. л. цукру,
  • перець і сіль – за смаком.
Відбивні з печінки
Відбивні з печінки

Яловичу печінку помийте, обсушіть, очистіть від плівок і поріжте на шматочки завтовшки приблизно 1,5 см. Потім трохи відбийте кухонним молотком (можна скористатися поліетиленовим пакетом, щоб було менше бризок). Відбиті шматки печінки посоліть, посипте цукром і спеціями. В одній посудині збийте яйця, у другу насипте борошно. По черзі вмочуйте печінку в борошно, потім в яйце і обсмажуйте у розігрітій олії по 2 хв. з обох боків до утворення рум’яної скоринки.

Подавайте такі відбивні з гарніром на власний смак: із картоплею, рисом, макаронами, овочами.

Куряча печінка по-французьки

Куряча печінка – дуже корисна і поживна. До всього ж у ній не багато калорій, тому можна віднести її до дієтичних страв. Курячу печінку можна просто традиційно обсмажити з цибулею й буде дуже смачно, а можна придумати щось більш оригінальне.

  • 700 г курячої печінки,
  • 200 г нарізаних скибочками печериць,
  • 150 г борошна,
  • 1 ч. л. меленої паприки,
  • 6 ст. л. олії,
  • 2 ст. л. вершкового масла,
  • 1 цибулина,
  • 1 подрібнений зубчик часнику,
  • 4 ст. л. оливкової олії,
  • 3/4 скл. білого сухого вина,
  • 1/2 ч. л. насіння кропу чи фенхелю,
  • 1 помідор.
Куряча печінка по-французьки
Куряча печінка по-французьки

Борошно змішайте з меленою паприкою. Курячу печінку помийте й обваляй у борошняній суміші.

Розігрійте у сотейнику 3 ст. л. олії і 1 ст. л. вершкового масла. Підсмажте гриби протягом 1 хв., а потім вийміть із сотейника шумівкою. Це потрібно, щоб грибний сік із маслом залишилися у сотейнику.

Знову поставте сотейник на вогонь і покладіть туди олію та вершкове масло. Цибулю дрібно наріжте. Покладіть у сотейник. Додайте часник. Обсмажте на середньому вогні протягом 2 хв. Перекладіть в інший посуд за допомогою шумівки. Розігрійте у сотейнику 4 ст. л. оливкової олії. Покладіть у сотейник курячу печінку. Смажте 8-10 хв., помішуючи, до золотисто-коричневого кольору. Перекладіть печінку в інший посуд. Поставте у тепле місце. Помідори обдайте окропом, зніміть шкірку, м’якоть наріжте кубиками. Влийте у сотейник вино з насінням кропу. Варіть на слабкому вогні 4-5 хв.

Додайте нарізаний помідор. Тушкуйте 2-3 хв. Знову покладіть у сотейник обсмажені гриби, цибулю і курячу печінку. Перемішайте. Посоліть і поперчіть. Подавайте до столу.

Куряча печінка з яблуками

Поєднання м’яса і фруктів – це смачно й оригінально. То чому б не спробувати приготувати печінку з яблуками? Ця ароматна й ніжна страва, напевно, сподобається вашим домашнім.

  • 700 г курячої печінки,
  • 2 цибулини,
  • 2 яблука,
  • 80 г борошна,
  • 3 ст. л. олії,
  • мелений коріандр,
  • суміш перців і сіль – за смаком.
Куряча печінка з яблуками
Куряча печінка з яблуками

Курячу печінку помийте й обсушіть, крупно поріжте цибулю. Яблука очистіть від серцевини й поріжте на невеликі шматочки. Борошно змішайте із сіллю і спеціями. Цибулю обсмажте на розігрітій олії до золотавого кольору (5-7 хв.). Зніміть цибулю зі сковороди, у тій самій олії обсмажте яблука, щоб вони стали рум’яними і трохи розм’якли.

Перекладіть яблука у сотейник. У сковороду додайте трохи олії, обкачайте печінку в борошні та обсмажте до напівготовності з обох боків (приблизно 5 хв.). Покладіть печінку у сотейник поверх яблук, а зверху – обсмажену цибулю. Помістіть страву у розігріту до 200 °С духовку і запікайте без кришки приблизно 15-20 хв.

Свиняча печінка у сметані

Свиняча печінка не така популярна, як яловича, через жорсткість і специфічний присмак. Однак, спробувавши її після вимочування у молоці, ви зміните свою думку.

  • 600 г свинячої печінки,
  • 200 мл сметани,
  • 150 мл молока,
  • 2 цибулини,
  • 2 зубчики часнику,
  • 1 ч. л. борошна,
  • 1 ч. л. гірчиці,
  • 2 ст. л. олії,
  • 1 ч. л. меленого коріандру,
  • чорний мелений перець і сіль – за смаком,
  • 50 мл води.
Свиняча печінка у сметані
Свиняча печінка у сметані

Печінку помийте, очистіть від плівки й поріжте на невеликі шматочки. Залийте молоком і залиште на 30 хв., потім молоко злийте. Цибулю поріжте на кільця, часник подрібніть. У розігрітій олії обсмажте цибулю до прозорості. Додайте печінку, обсмажте 5 хв., потім посоліть і посипте спеціями. З’єднайте гірчицю з борошном, сметаною і водою, добре перемішайте. Влийте соус на сковороду і тушкуйте страву під кришкою 5 хв. Наприкінці додайте часник.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *