«П’яна» слива в коньяку на зиму

п'яна слива в коньяку на зиму
«П’яна» слива в коньяку на зиму

Таку закуску подають до м’яса та як доповнення до тарілочки з різносолами на святковий стіл. Хоча мариновані сливи виходять такими смачними, що їх можна їсти й просто так.
Минулоріч я вже маринувала сливу («Сливи мариновані «Закусочні») й закуска буквально викликала фурор серед моїх знайомих. Тому вирішила, що в новому сливовому сезоні закриватиму її побільше. Абсолютно випадково натрапила на цей рецепт. Він трохи відрізняється, але теж дуже цікавий і простий. Слива традиційно маринується в оцті, ароматних травах та спеціях, але з несподіваним інгредієнтом – коньяком. І не варто боятися алкоголю, адже спирт при нагріванні випаровується, а залишається лише приємний аромат. Маринад дуже нагадує глінтвейн. Такий собі фьюжн зими та літа в одній банці! Самі ж сливи стають пікантними й чудово тримають форму.

  • 1 кг слив,
  • 250 мл води,
  • 200 г цукру,
  • 0,5 ч. л. солі,
  • 2 горошини перцю духмяного,
  • 4 горошини чорного перцю,
  • 4 ст. л. яблучного оцту (5%-го),
  • 2-3 лаврових листка,
  • 2 гвоздики,
  • 4 ст. л. коньяку,
  • 1 зірочка бадьяну,
  • 1 палочка кориці (мелена не дає такого приємного ніжного аромату глінтвейну),
  • листя смородини та вишні.

Для маринування підходить злегка недозріла, тверденька слива. Ідеальний варіант – угорка. Плоди слід ретельно відсортувати, помити й скласти в літрові банки, на дно яких традиційно кладуть пахучі листочки – лавровий, вишні й смородини.

Маринад: воду довести до кипіння, всипати цукор, всі спеції та сіль і, коли вони повністю розчиняться, влити оцет. Кип’ятити на маленькому вогні 10-20 хвилин. Потім влити коньяк і зняти з плити. Залити сливи гарячим маринадом.

Поставити банки в каструлю з водою і стерилізувати: після закипання – 10 хв. (1 л банки, 3 л – 15 хв.). Закатати металевими кришками.

Перевернути закрутку догори дном і добре вкутати. Залишити до повного охолодження під ковдрою. Зберігати при кімнатній температурі.

Рекомендую подати мариновані сливи до буженини, просто неймовірно святкове поєднання! А з маринаду ви можете приготувати смачнючий соус до м’ясних страв. Просто додайте його до соку, який утворюється при смаженні м’яса, плюс ложка крохмалю. Уварювати до бажаної густини.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *