П`ять рецептів незвичайного варення з яблук

Почався яблучний сезон, і господині поспішають заготовити незвичайне варення, а то й придумати свій фірмовий яблучний джем, конфітюр, мармелад…
Варення з яблук із ваніллю та корицею
- На 2 кг яблук: 1 кг цукру,
- 1 пакетик ванільного цукру,
- 1 паличка кориці,
- 0,5 ч. л. лимонної кислоти.
Яблука почистити, нарізати на часточки.
Викласти у посуд, у якому будете варити варення, пересипаючи цукром. Залишити на ніч, щоб яблука пустили сік. Поставити на плиту і варити приблизно 20-30 хв. Зняти з вогню і дати повністю охолонути. Повторити ще два рази.
Коли варення майже готове (крапелька не розпливається на холодному блюдечку) – додати корицю, ваніль і лимонну кислоту.Гаряче варення розкласти у стерилізовані банки й герметично закупорити.
Терті яблука з корицею
- На 3 кг яблук:
- 1 кг цукру,
- 2-3 ст. л. свіжо змеленої кориці.
Яблука натерти на тертці. Покласти у посуд, де будете варити.Додати цукор. Перемішати. Почекати 10 хв., щоб яблука пустили сік. Нічого страшного, якщо маса потемніє.
Поставити на вогонь. Варити, перемішуючи, на слабкому вогні, 20 хв., поки маса не посвітлішає й не стане напівпрозорою. Наприкінці всипати корицю та перемішати.
Викласти гарячу яблучну масу у стерилізовані банки, герметично закрити. Зберігати у сухому прохолодному місці .Чудова начинка до млинців, пирогів, рулетів та штруделів.
Варення з яблук «П’ятихвилинка”
- На 1,5 кг яблук:
- 1 скл. цукру,
- 1 пачка ванільного цукру або 1 стручок натуральної ванілі.
Нарізані на часточки яблука засипати цукром і залишити на 24 год. у прохолодному місці. Упродовж цього часу кілька разів перемішати яблука. Поставити яблука на плиту, довести до кипіння. Потім зменшити нагрів до мінімуму, додати ваніль і варити яблука протягом 7-10 хв.
Розкласти кипляче варення у стерилізовані банки, герметично закупорити.
Світлий конфітюр із яблук та лимона
- На 1 кг жовтих яблук кисло-солодких сортів:
- 1 кг цукру,
- 0,5 скл. води,
- 1 лимон (якщо немає лимона – можна використати 1 ч. л. лимонної кислоти).
Яблука помити, почистити, нарізати кубиками або часточками (можна подрібнити у кухонному комбайні, потерти на тертці або пропустити через м’ясорубку – кому як зручніше).
Зрізати з лимона тонкою стружкою цедру. Зняти білу шкірку. Порізати лимон на кружечки .
Яблука залити водою, додати порізаний лимон та цедру (або лимонну кислоту).
Варити, увесь час помішуючи, 30 хв.
Всипати цукор, перемішати і варити на дуже слабкому вогні, час від часу помішуючи, поки маса не стане однорідною і не загусне.
Гарячий конфітюр розлити у простерилізовані сухі банки й герметично закрити. Зберігати у сухому прохолодному місці або холодильнику.
Яблучний джем із сливами у духовці
- На 1 кг почищених і нарізаних яблук:
- 200 г порізаних часточками слив без кісточок,
- 1 скл. цукру.
Яблука змішати з сливами, пересипати цукром, викласти у посуд для запікання.Поставити посуд у нагріту до 160-180 С духовку (середній жар).
Періодично перемішувати варення. Варення готове, коли цукор повністю розчиниться, а яблука стануть напівпрозорими. Розкласти джем у стерилізовані банки і герметично закупорити. Джем зі сливами – буде рожевий. Можна приготувати таке варення, додавши жменю почищених волоських горіхів або підсмаженого мигдалю.