Ранньої весни заготуйте кору верби

Ранньої весни заготуйте кору верби

Кора верби білої визнана офіційно лікарською сировиною. У великих кількостях вона містить саліцин (хімічний попередник ацетилсаліцилової кислоти), флавоноїди, дубильні речовини, вітамін С та інші корисні речовини. Завдяки вмісту саліцину дія препаратів вербової кори подібна до дії аспірину. Вони мають протизапальну, знеболювальну, антисептичну, кровоспинну, жарознижувальну, тонізуючу, сечо- та потогінну, в’яжучу та антиревматичну дію.

Відвари та настої кори використовують при високій температурі, ГРЗ, діареї, запальних процесах у шлунку та кишківнику, хворобах сечового міхура, внутрішніх кровотечах, мігренях, суглобному ревматизмові.

Чай із кори верби білої помічний при лихоманці, головному болю, хворобах шлунка, подагрі та ревматизмові. Для його приготування 1 ч. л. кори висипають у 250 мл води та повільно доводять до кипіння. П’ють по 2 скл. на день.

Відвар: 10-15 г подрібненої кори кип’ятять 10 хв. у 200 мл води. Приймають по 1 ст. л. тричі на день.  

Настій: 1 ст. л. подрібненої кори заливають 2 скл. окропу, настоюють до охолодження, проціджують. Отриману дозу розділяють на 3 прийоми.

На порошок кору розмелюють у кавомолці. Перед сном приймають по 0,5-1 г, запиваючи водою. Помічний при колітах, гастритах, гемороїдальних та інших кровотечах, хронічних проносах.

Зовнішньо препарати застосовують для полоскань при ангіні, пародонтозі, стоматиті. Корисно робити ванни для ніг при варикозному розширенні вен, тромбофлебітові та надмірній пітливості ніг.

Для ванн: на 10 л води – 250 г кори. Варити на помірному вогні чверть години. Рекомендована температура води – 37 ºС. Тривалість ванни – 0,5 год.

Однак існують і протипоказання щодо прийому препаратів кори верби:

  • вагітність,
  • індивідуальна непереносимість,
  • гастрит із підвищеною кислотністю,
  • виразка шлунка та 12-палої кишки,
  • закрепи, вік до 16 років та деякі інші.

Заготовляти кору потрібно під час сокоруху, вона тоді добре відстає, з 6-7-річних дерев, використовують лише молоді 2-3-річні пагони. Їх зрізають із дерева і лише після цього знімають кору. Кора готова до використання, коли легко ламається та кришиться.

Зберігати її можна до 4 років, тримаючи в темному, добре провітрюваному місці в полотняних мішечках чи картонних коробках.

 Погляд часу №14-02.04.2020

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *