Ранні овочі: як уберегти себе від нітратів

Ранні овочі
Навесні на полицях магазинів і прилавках ринків з’являється все більше й більше імпортних овочів. Але вибрати ранні овочі досить складно, особливо тільки за зовнішнім виглядом. І чим дешевшими виглядають овочі, тим, на думку експертів, вони більш якісніші.
Основна небезпека нітратів полягає в тому, що це сіль азотної кислоти, якої немає в живих організмах. Вони становлять певну частину живлення рослин. Вживання різних овочів, у яких містяться нітрати, можуть викликати серйозне харчове отруєння.

Правила вибору ранніх овочів
– Чим менше розмір овоча, тим більше в ньому хімії.
Найбільше нітратів містять редис, буряк, огірки, капуста й зелень. Менше шкідливих речовин містить молодий горошок, картопля, перець, томат, морква й перець.
– Нітрати розчиняються у воді, тому слід вимочувати овочі у воді приблизно півгодини.
– Перед вживанням з огірків слід зрізати шкірку і кінчики. У капусти вирізуйте качан і прожилки в листі.
– Коли вибираєте зелень, стежте за тим, щоб листя було пружним і свіжим.
– При варінні овочі втрачають до 80 % нітратів, при смаженні і тушкуванні – до 15 %. Коли готуєте картоплю, капусту, буряк чи кабачки, не варто закривати їх кришкою.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterest