Рецепти з капусти до свята «Капустяні вечірки»

У давнину селяни 27 вересня займалися заготовками капусти на зиму і часто робили це разом, організовуючи так звані капустяні вечірки. У цей день остаточно прощалися з літом, відзначали прихід по-справжньому холодних днів. На капустяних вечірках збиралися у гостях, разом рубали капусту і готували найрізноманітніші страви з неї.
Пиріжки з капустою

- Борошно – 500 г,
- маргарин вершковий – 100 г,
- дріжджі сухі – 10 г,
- вода тепла – 200 мл,
- цукор – 75 г,
- сіль – щіпка.
- Для начинки: цибуля – 2 шт.,
- капуста – 500 г,
- томат-паста – 1 ст. л.
- з гіркою,
- часник – 2-3 зубчика,
- сіль,
- перець – за смаком,
- лавровий лист – 1 листочок.
- Для випікання: олія для змащування дека,
- меланж (злегка збите яйце) для смащування пиріжків.
Замісити тісто (змішати всі компоненти) і залишити його накритим рушником у теплому і затишному місці.
Поки тісто піднімається, посмажити цибулю, додати до неї капусту, посолити, поперчити і тушкувати під закритою кришкою до готовності. За 5 хв. до закінчення, додати дрібно нарізаний часник, ложку томат-пасти і лавровий листочок.
Сформувати пиріжки, викласти на змащене маслом деко і помазати їх зверху меланжем. Випікати у розігрітій духовці при середній температурі (180-190 °С) 40-45 хв.
Цвітна капуста по-корейськи

- Капуста цвітна – 1 кг,
- перець болгарський – 3 шт.,
- перець гострий – 2 шт.,
- морква – 1 шт.,
- часник – 1 головка,
- сіль – 2 ст. л.,
- цукор – 150 г,
- олія – 50 г,
- оцет 9 % – 200 г,
- коріандр – 1 ч. л.,
- зелень петрушки – 1 пучок,
- вода – 1 л.
Цвітну капусту розібрати на суцвіття. Залити водою, поставити на вогонь і після закипання варити протягом 5 хв. Потім злити воду й охолодити. У каструлю з водою додати цукор, сіль і олію. Закип’ятити маринад. Моркву натерти на крупній тертці. Болгарський перець очистити від насіння і перегородок, нарізати смужками. Гострий перець, не очищаючи від насіння, нарізати кільцями. Часник почистити і нарізати. Зелень подрібнити.
Після того, як маринад закипить, зняти його з вогню. Додати туди всі інші інгредієнти, у тому числі і відварну цвітну капусту. Добре перемішати і поставити на 12 год. у прохолодне місце.
Маринована капуста з буряком

- Капуста,
- морква,
- буряк,
- перець гострий,
- зелень свіжа,
- часник,
- перець горошком,
- коріандр,
- лист лавровий.
- Для маринаду:
- вода – 1 л,
- сіль – 2,5 ст. л.,
- цукор – 1 ст. л.,
- оцет – 0,5 скл.
Капусту розрізати навпіл. Потім кожну половинку розрізати на 4-6 частин, щоб на кожній частині залишався невеликий шматочок качана – це дозволить капустяному листю не розсипатися. (Якщо ви будете маринувати у трилітровій банці, то розрізати капусту ще на кілька частин, щоб вона поміщалася у горлечко банки.)
Моркву нарізати кружечками. Буряк розрізати навпіл і нарізати дольками. Гострий перець розрізати на кілька частин. Часник дрібно нарізати. На дно банки шарами вкласти кілька гілочок свіжої зелені, половину буряка і моркови. Потім помістити туди капусту. Зверху висипати часник, коріандр, лавровий лист, перець горошком і трохи гострого перцю. Повторити нижні шари. Потім знову укласти капусту, що залишилася, буряк і моркву, часник, лавровий лист, коріандр і перець. Закласти зверху шматочок буряка й утрамбувати.
Маринад. У гарячу воду додати сіль, цукор і оцет. Перемішати до розчинення. Залити капусту маринадом і накрити кришкою. Маринована капуста з буряком буде готова на наступний день, але краще, щоб вона постояла 2-3 дні.
Сповіщення: Страви з молодої капусти | Газета "Уют"