Рецепти квашеної капусти

Квашена капуста вважається одним із найпопулярніших домашніх салатів. Вона містить велику кількість вітамінів A, B та C, а також пектин, кальцій, калій, магній, цинк. Квашена капуста сприяє нормалізації мікрофлори кишечника та, як наслідок, правильному травленню.

Зазвичай квасять сорти осінньої капусти. Вони відрізняються великим розміром качана, білим кольором і соковитою текстурою. Для квашення найчастіше вибирають сорти «Слава», «Гарант», «Графиня», «Білоруська», «Тріумф», «Флібустьєр», «Харківська зимова», «Подарунок», «Білосніжка». Ідеальною для засолювання вважається капуста «Завадівка».

Рецепти квашеної капусти

Як і з чим квасити капусту?

  • Перед початком бродіння можна накривати банки не тільки кришками, а й марлею, чистою тканиною або капустяними листами.
  • У процесі квашення в капусту можна додавати буряк, яблука без серцевини, журавлину, брусницю, гарбуз, гілочки кропу з насінням, кмин, хрін і листя смородини.
  • Якщо на поверхні капусти утворилася цвіль, видаліть її та ретельно промийте гніт, марлю і верхні листки.
  • Для правильного заквашування треба брати по 1 ст. л. кухонної солі (30 г) на кожен кілограм капусти. Не можна використовувати йодовану сіль.
  • Готовність страви можна визначити при відсутності піни, що виділяється у процесі заквашування.
Квашена капуста «Швидка»

Склад:

  • 4 кг капусти,
  • 300-500 г моркви,
  • ½ скл. цукру.

Розсіл:

  • 1 л кип’яченої води,
  • 1,5 ст. л. солі.

Приготування

Нашатковану капусту змішайте разом із натертою морквою, перетріть руками, щоб капуста дала сік, і щільно укладіть у банки. Залийте розсолом доверху. Шийку банки обв’яжіть марлею. Через 3 дні злийте увесь сік, розчиніть у ньому цукор і знову влийте в банки з капустою. Через 3-4 год. капусту вже можна їсти.

Зберігайте в холодильнику.

Квашена капуста «Оригінальна»

Склад:

  • 10 кг капусти,
  • 500 г моркви,
  • 2 стручки гіркого перцю,
  • 4 головки часнику,
  • 800 г цукру,
  • 400 г солі,
  • 9 л води,
  • насіння кропу чи кмину – за смаком,
  • зелень селери чи петрушки.

Приготування

Капусту наріжте великими шматками, видаліть качани. Складіть у ємність для квашення і залийте розсолом із води і солі. Притисніть гнітом і залиште на 4 дні.

Потім капусту подрібніть і покладіть назад в ємність, пересипаючи натертою морквою, подрібненим часником і гірким перцем і невеликою кількістю насіння кропу чи кмину. Зелень також додайте за смаком.

Розсіл, у якому квасилася капуста, злийте, процідіть, закип’ятіть, охолодіть і залийте капусту. Залиште під гнітом ще на 2 дні, після чого перемішайте з цукром і розфасуйте в 3 л банки. Зберігайте в холоді.

Квашена капуста з буряком і хріном

Склад:

  • 5 кг капусти,
  • 300 г буряків,
  • 100 г кореня хрону,
  • 100 г часнику,
  • 50 г кореня петрушки (можна замінити 1 пучком зелені).

Розсіл:

  • 3 л води,
  • 150 г солі,
  • ⅔ скл. цукру.

Приготування

Наріжте капусту великими шматками, видаляючи качан, хрін натріть на тертці або пропустіть через м’ясорубку, петрушку і часник подрібніть, буряк наріжте скибочками.

Капусту шарами укладіть в ємність для квашення, утрамбовуючи, перемежовуючи капусту з шарами хрону, буряка і прянощів.

Доведіть до кипіння воду, розчиніть у ній сіль і цукор, перемішайте до повного розчинення і охолодіть до 40-50 ºС. Залийте капусту, прикрийте кришкою і залиште на 3-5 днів при кімнатній температурі.

Готову капусту перекладіть у банки і зберігайте в холоді.

Квашена капуста-асорті

Склад:

2 кг капусти, 3 морквини, 1 скл. журавлини (свіжої або мороженої), ½ скл. зеленого винограду, 3 зелених яблука.

Розсіл:

  • 1 л води,
  • ½ скл. олії,
  • 2 ст. л. цукру,
  • 2 ст. л. солі,
  • 1 ст. л. 9 % оцту,
  • 4-5 зубчиків часнику.

Приготування

Для розсолу розчиніть у воді сіль і цукор, влийте оцет й олію, додайте подрібнений часник.

Нашаткуйте капусту, моркву натріть на тертці для корейської моркви, яблука наріжте тонкими скибками. Перемішайте.

У ємність для квашення викладіть шар капусти з морквою та яблуками, шар винограду, шар журавлини, зверху покладіть капусту, що залишилася. Залийте розсолом, прикрийте чистою тканиною, зверху покладіть кружок і гніт і залиште на 2 дні.

Готову капусту поставте в холодильник, накривши кришкою.

Капуста з медом

Склад:

  • 3 кг капусти,
  • морквина,
  • 1 ст. л. солі,
  • 600 мл води,
  • 1 ст. л. меду.

Приготування

Капусту нашаткуйте, морквину натріть. Додайте сіль і добре розмішайте. Дуже м’яти капусту не потрібно.

Перекладіть овочі в банку, акуратно утрамбовуючи. Залийте капусту кип’яченою холодною водою. Залиште бродити при кімнатній температурі.

На другий день злийте отриманий розсіл разом із капустою в миску. Відіжміть капусту і помістіть знову в банку. В отриманий розсіл додайте мед. Його розчиніть і залийте капусту знову цим же розсолом. Залиште заготовку ще на добу в теплому місці.

Потім капусту можна зберігати в холодильнику.

«Погляд часу» №45-04.11.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *