Ревізія насіння

Саме час, щоб перевірити запаси насіння. Можна, не поспішаючи, спланувати, що і в якій кількості буде посаджено цього року, переглянути, яке насіння є, а яке потрібно докупити.

Ревізія насіння

Насамперед потрібно видалити сміття: використані пакетики з-під насіння, насіння з терміном придатності, що минув, та інше. Хороша звичка – записувати на таких пакетиках, коли та як посіви зійшли. Це дає можливість визначити, які сорти краще для вашої місцевості та ґрунту.

Бажано записати, чого та скільки заплановано посіяти. Це приблизні розрахунки, які з кількості членів сім’ї та його потреб. Такі записи дозволять забезпечити сім’ю овочами на весь рік.

Насамперед треба визначитися, які саме овочі вам потрібні. Потім провести зразкові підрахунки. Неможливо зробити їх точними, але навіть орієнтовне планування дозволить вам нічого не упустити, посіяти всі потрібні культури і не перебувати на городі цілодобово, доглядаючи зайві грядки.

Скільки овочів потрібно

Щоб зробити запаси на рік на сім’ю з 2 дорослих людей, потрібно посадити приблизно: 10-15 кг картоплі, 1 кг цибулі-сівки, 10-15 г насіння моркви, 8-10 г насіння буряка, 50-60 кущів білокачанної капусти, 30-50 кущів томатів, 10-12 кущів огірків, 5-7 кущів кабачків, 50-70 кущів квасолі, 20-30 кущів перцю та стільки ж баклажанів.

Для сім’ї з 3 осіб знадобиться: 15-25 кг картоплі, 1,5 кг цибулі-сівки, 15-25 г насіння моркви, 10-15 г буряків, 70-80 кущів капусти, 50-70 кущів томатів, 12-15 кущів огірків, 6-10 кущів кабачків, 60-100 кущів квасолі, по 30 кущів перцю та баклажанів.

Для сім’ї з 4 осіб знадобиться: 30-50 кг картоплі, 2,5 кг цибулі-сівки, 25-50 г моркви, 15-25 г буряків, 90-110 кущів капусти, 80-100 кущів томатів, 20-30 кущів огірків, 10-15 кущів кабачків, 100-140 кущів квасолі, 30-40 кущів перцю та стільки ж баклажанів.

Це приблизні цифри. Для прихильників здорового харчування корисно додати до списку цвітну капусту, кольрабі, спаржу та інші види бобових.

Кількість овочів, які сім’я вживає особливо багато, потрібно збільшити за рахунок зменшення кількості менш популярних. Те, що зазвичай у раціоні немає, сіяти не варто взагалі. Це допоможе заощадити час та сили.

Потрібно спланувати кількість посівів і за термінами дозрівання. Ранніх сортів висівають менше – вони не зберігаються. Їх пускають у їжу влітку та восени, а також використовують для консервування. Сорти з пізніми та середньопізніми термінами дозрівання закладають на зберігання. Нові для вашої ділянки культури краще висаджувати у невеликій кількості.

Придатність насіння

Переглядаючи запаси насіння, насамперед потрібно звернути увагу на їх термін придатності. Якщо ж насіння заготовляється власноруч, бажано записувати на упаковках, коли воно зібране.

Насіння огірків, кабачків, дині, кавунів, гарбуза зберігають схожість протягом 6-7 років. Бобових та кукурудзи – 5-6 років. Капусти, редиски, томатів, ріпи, спаржі, буряків – 4-5 років. Моркви, баклажанів, салатів, цибулі-порею, цибулі-батуна, шпинату – 3-4 роки. Перцю, цибулі, щавлю, петрушки, кропу, ревеню – 2-3 роки. Селери, пастернаку – 1-2 роки.

«Погляд часу» №10-11.16.03.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *