Рясне пиття під час застуди

У холодну пору року активізуються респіраторні вірусні захворювання. Серед рекомендацій лікарів завжди є рясне пиття під час застуди. Яким воно має бути?

Рясне пиття під час застуди

Віддавати перевагу варто напоям не прохолодним, але й не дуже гарячим. Холодні знижують місцевий імунітет слизової оболонки горла, а занадто гарячі – підсилюють запалення за рахунок опіку.

Ромашковий відвар має сильну антисептичну та протизапальну дію завдяки ефірним оліям. Любителям ромашкового чаю і людям, які приймають препарати, що розріджують кров, треба знати, що в ромашці міститься кумарин, який розріджує кров.

Гаряче молоко з медом і вершковим маслом і лужна (бікарбонатна) мінеральна вода покращують відходження мокротиння при запальних захворюваннях дихальних шляхів.

Калина з медом, заварена разом із гілочками, знімає жар і полегшує симптоми хвороби, є чудовим відхаркувальним засобом, допомагає при ангіні та ларингіті. Але нею не варто захоплюватися людям, схильним до тромбоутворення, з підвищеним згортанням крові, при хворобах нирок і подагрі.

Чай із малиною стимулює потоутворення краще, ніж аспірин. Якщо треба збити температуру, пропотіти, зняти біль у м’язах – це чудовий засіб. Але ним не варто зловживати. Адже надмірне потоутворення призводить до втрати рідини і згущення крові. І краще віддавати перевагу сушеній або замороженій малині, а не варенню. Зайвий цукор, стрибки глюкози в крові організму під час хвороби ні до чого.

Чай, зелений або чорний, міцно заварювати не треба. Адже в ньому міститься кофеїн. Його надлишок створюватиме додаткове навантаження на серце, яке через підвищену температуру і так відчуває перенапруження.

Традиційні добавки до чаю – мед і лимон. Тут також важливо не переборщити. Будь-які солодощі – чудове поживне середовище для бактерій. А лимон, як джерело вітаміну С, краще вживати свіжим, бо при заварюванні окропом вітамін С руйнується, і ефект зникає.

Відвар шипшини допомагає підтримати захисні сили організму, він містить вітаміну С більше, ніж смородина та лимон. Щоб його не зруйнувати, потрібно заварювати не окропом, і довго настоювати. Має сечогінний ефект, тому порада – не захоплюватися. Однієї чашки на день достатньо.

 «Погляд часу» №3-13.01.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.