Рибне лявянгі
Одним з найяскравіших страв азербайджанської кухні по праву вважається рибне лявянгі – фарширований короп, щука або інша велика риба.
Сама назва «лявянгі» має на увазі щось начинене. Це може бути навіть курка, адже головне – унікальна начинка.
- 1 короп,
- 150 г волоських горіхів,
- 4 ст. л. ткемалі,
- 6 цибулин,
- 2 ст. л. олії,
- 1 лимон,
- сіль,
- чорний мелений перець – за смаком.
Підготуйте рибу вагою близько 3 кг: очистіть, але голову і хвіст залиште. Змішайте половину соусу з сіллю і змастіть рибу з усіх боків. Залиште просочуватися. Приготуйте начинку. Очищені горіхи і цибулю (яку попередньо переклали в друшляк і обдали окропом, щоб прибрати зайву гіркоту) пропустіть через м’ясорубку. Змішайте з залишками ткемалі і приправою. Начиніть черево рибини і скріпіть краї. Випікайте в духовці на змащеному олією деку півтори години при 160 оС. Як тільки риба буде готова, залиште її остигати на деку. Подавайте холодною з часточками лимона.