Різдвяний піст у самому розпалі.

Різдвяний піст
Різдвяний піст у самому розпалі.

Й у багатьох господинь виникає вічна проблема – що приготувати просте і смачне?

Асортимент продуктів щедріший, ніж під час Великого посту. Страви на олії можна готувати кожен день, а у свята і вихідні дні дозволяється навіть риба.

Квасолевий суп із лимоном

  • 250 г квасолі,
  • 2 дрібно порізані цибулини,
  • 3 стебла селери,
  • 2 морквини,
  • 1 стебло цибулі-порею,
  • 0,5 качана капустини,
  • 150 г олії, лимон,
  • м’ята,
  • перець,
  • сіль.
Квасолевий суп із лимоном
Квасолевий суп із лимоном

Квасолю замочити на 6-8 год. у воді. Злити воду, додати нову і варити 15-20 хв. Коли квасоля стане м’якою, зняти її з вогню і злити. В іншій каструлі поставити варитися дрібно порізані цибулю, селеру, цибулю-порей, капусту і моркву, порізану на кружечка. Довести все до напівготовності, після чого покласти туди проціджену квасолю і варити, помішуючи, щоб не пригоріла. За 10 хв. до кінця варіння покласти м’яту, сіль, перець за смаком і додати олію.

Окремо до супу подати половинку лимона.

Рисові котлети з кабачком

  • 80 г рису,
  • 170-200 г кабачка,
  • 5-6 пір’їн зеленої цибулі,
  • 2-3 ст. л. пшеничного борошна,
  • сіль і перець чорний мелений – за смаком,
  • олія – для смаження.
Рисові котлети з кабачком
Рисові котлети з кабачком

Рис відварити, кабачок натерти на крупній тертці, додати подрібнену зелену цибулю, сіль і борошно, перемішати.

З отриманої маси сформувати круглі котлетки й обсмажити на розігрітій сковороді до золотистого кольору.

Капустяні конвертики

  • Качан капусти,
  • 1 скл. гречаної крупи,
  • цибулина,
  • морквина,
  • кріп і петрушка,
  • олія,
  • сіль,
  • перець чорний.
Капустяні конвертики
Капустяні конвертики

Дуже дрібно порізати цибулю і моркву, обсмажити на олії.

Зварити гречану крупу, охолодити, змішати з цибулею.

Підготувати капустяне листя як на голубці. На середину листка покласти фарш, згорнути конвертиками, обсмажити.

Можна полити пісним майонезом. При подачі на стіл прикрасити зеленню.

Пісна овочева запіканка

  • 8-10 великих картоплин,
  • 2-3 морквини,
  • 350-400 г грибів,
  • 4-5 помідорів,
  • сіль,
  • чорний мелений перець і пісний майонез.
Пісна овочева запіканка
Пісна овочева запіканка

Сиру картоплю порізати тонкими пластинами. Моркву натерти на крупній тертці. Помідори порізати тонкими кільцями. Гриби порізати тонкими пластинами. Узяти форму для запікання, змастити її олією й укласти запіканку шарами: картопля (посолити, поперчити); морква (посолити, поперчити); гриби (посолити, поперчити); помідори (посолити, поперчити); картопля.

Останній шар картоплі рясно змастити пісним майонезом і помістити у розігріту духовку, запікати 1 год. при температурі 200 °С.

Фаршировані печериці

  • 1 скл. гречки,
  • 600 г великих печериць,
  • цибулина,
  • 30 г олії,
  • сіль і перець – за смаком.
Фаршировані печериці
Фаршировані печериці

Гречану крупу відварити у підсоленій воді до готовності.

Печериці промити, відрізати ніжки. Шапочки розкласти на змащене олією деко.

Цибулю і ніжки грибів дрібно порізати, обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати у сковороду гречану крупу, посолити, поперчити й обсмажувати 2 хв.

Шапки печериць заповнити начинкою і запікати у духовці протягом 20 хв. при температурі 190 °С.

Деруни з гарбуза

  • 500 г очищеного гарбуза,
  • 250-300 г очищеної картоплі,
  • 8 ст. л. борошна, 1 ч. л. солі, спеції – за смаком,
  • невеликий пучок петрушки,
  • олія – для обсмажування.
Деруни з гарбуза
Деруни з гарбуза

Гарбуз і картоплю натерти на крупній тертці. Посолити і додати всі спеції. Додати порізану петрушку і перемішати. Додати борошно. Розігріти сковороду і викласти ложкою овочевий фарш. Смажити гарбузові деруни під кришкою до рум’яності з обох боків.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *