Різдвяний піст у самому розпалі.

Й у багатьох господинь виникає вічна проблема – що приготувати просте і смачне?
Асортимент продуктів щедріший, ніж під час Великого посту. Страви на олії можна готувати кожен день, а у свята і вихідні дні дозволяється навіть риба.
Квасолевий суп із лимоном
- 250 г квасолі,
- 2 дрібно порізані цибулини,
- 3 стебла селери,
- 2 морквини,
- 1 стебло цибулі-порею,
- 0,5 качана капустини,
- 150 г олії, лимон,
- м’ята,
- перець,
- сіль.

Квасолю замочити на 6-8 год. у воді. Злити воду, додати нову і варити 15-20 хв. Коли квасоля стане м’якою, зняти її з вогню і злити. В іншій каструлі поставити варитися дрібно порізані цибулю, селеру, цибулю-порей, капусту і моркву, порізану на кружечка. Довести все до напівготовності, після чого покласти туди проціджену квасолю і варити, помішуючи, щоб не пригоріла. За 10 хв. до кінця варіння покласти м’яту, сіль, перець за смаком і додати олію.
Окремо до супу подати половинку лимона.
Рисові котлети з кабачком
- 80 г рису,
- 170-200 г кабачка,
- 5-6 пір’їн зеленої цибулі,
- 2-3 ст. л. пшеничного борошна,
- сіль і перець чорний мелений – за смаком,
- олія – для смаження.

Рис відварити, кабачок натерти на крупній тертці, додати подрібнену зелену цибулю, сіль і борошно, перемішати.
З отриманої маси сформувати круглі котлетки й обсмажити на розігрітій сковороді до золотистого кольору.
Капустяні конвертики
- Качан капусти,
- 1 скл. гречаної крупи,
- цибулина,
- морквина,
- кріп і петрушка,
- олія,
- сіль,
- перець чорний.

Дуже дрібно порізати цибулю і моркву, обсмажити на олії.
Зварити гречану крупу, охолодити, змішати з цибулею.
Підготувати капустяне листя як на голубці. На середину листка покласти фарш, згорнути конвертиками, обсмажити.
Можна полити пісним майонезом. При подачі на стіл прикрасити зеленню.
Пісна овочева запіканка
- 8-10 великих картоплин,
- 2-3 морквини,
- 350-400 г грибів,
- 4-5 помідорів,
- сіль,
- чорний мелений перець і пісний майонез.

Сиру картоплю порізати тонкими пластинами. Моркву натерти на крупній тертці. Помідори порізати тонкими кільцями. Гриби порізати тонкими пластинами. Узяти форму для запікання, змастити її олією й укласти запіканку шарами: картопля (посолити, поперчити); морква (посолити, поперчити); гриби (посолити, поперчити); помідори (посолити, поперчити); картопля.
Останній шар картоплі рясно змастити пісним майонезом і помістити у розігріту духовку, запікати 1 год. при температурі 200 °С.
Фаршировані печериці
- 1 скл. гречки,
- 600 г великих печериць,
- цибулина,
- 30 г олії,
- сіль і перець – за смаком.

Гречану крупу відварити у підсоленій воді до готовності.
Печериці промити, відрізати ніжки. Шапочки розкласти на змащене олією деко.
Цибулю і ніжки грибів дрібно порізати, обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати у сковороду гречану крупу, посолити, поперчити й обсмажувати 2 хв.
Шапки печериць заповнити начинкою і запікати у духовці протягом 20 хв. при температурі 190 °С.
Деруни з гарбуза
- 500 г очищеного гарбуза,
- 250-300 г очищеної картоплі,
- 8 ст. л. борошна, 1 ч. л. солі, спеції – за смаком,
- невеликий пучок петрушки,
- олія – для обсмажування.

Гарбуз і картоплю натерти на крупній тертці. Посолити і додати всі спеції. Додати порізану петрушку і перемішати. Додати борошно. Розігріти сковороду і викласти ложкою овочевий фарш. Смажити гарбузові деруни під кришкою до рум’яності з обох боків.