Різдвяний стіл

Різдвяний стіл
Різдвяний стіл

Різдво символізує силу традицій, передачу їх із покоління в покоління, зустріч нового сонячного року. Цей день завжди наповнений світлом, добротою і любов’ю. Всі господині намагаються готувати домашні різдвяні страви. Головною стравою Святого вечора вважається кутя.

Качка в апельсиновому соусі

Запечена качка – традиційна різдвяна страва у багатьох народів.

  • Качка,
  • апельсини – 4 шт.,
  • цукор – 2 ст. л.,
  • чорний перець,
  • винний оцет – 2 ст. л.,
  • вершкове масло – 50 г.
Качка в апельсиновому соусі
Качка в апельсиновому соусі

Натерти тушку сіллю і перцем. Розігріти духовку. Щоб м’ясо було ніжнішим, черевце качки зашити. Крила і ноги притиснути до тушки і прив’язати нитками. Качку запікати годину на черевці і годину на спинці при 200 °С. Обов’язково потрібно поливати качку її власним жиром.

Тим часом зняти з апельсинів (2 шт.) цедру і вичавити сік. Третій апельсин розрізати на часточки. Четвертий апельсин нарізати зі шкіркою на кружечки.

Тепер потрібно нагріти цукор до карамелізації. Зробити це так. Змішати цукор і оцет, додати сік апельсина і цедру. Поставити суміш на вогонь. Дочекатися, поки вона не загусне. Додати жир із качки до соусу. Туди ж додати вершкове масло, м’якоть апельсина.

Полити качку соусом перед подачею на стіл. Простежити, щоб кожному гостю дістався не тільки шматочок качки, а й шматочок м’якоті апельсина.

Холодець із коропа

Крім м’ясних страв, до святкового столу варто приготувати і кілька рибних закусок. Наприклад, урізноманітнити меню холодцем із коропа. Замість коропа можна використовувати будь-яку іншу рибу.

  • Короп – 1 шт.,
  • зелень,
  • сушені гриби – 100 г,
  • спеції,
  • желатин – 30 г,
  • болгарський перець – 1 шт.,
  • цибуля – 1 шт.,
  • морква – 1 шт.
Холодець із коропа
Холодець із коропа

У почищеної риби відокремити шкіру і філе від кісток.

Очистити овочі. Додати їх до голови риби і кісток. Поставити варитися, додавши спеції. Замочити гриби. Періодично міняти воду. Відварити їх, додавши сіль. Процідити рибний бульйон. Залити бульйоном рибне філе, варити півгодини.

Нарізати філе на шматки, розкласти у форми. Покласти гриби. Нарізати овочі та викласти до риби з грибами. Розвести желатин водою, як зазначено на упаковці. Залити рибу желатином. Поставити на холод.

Щоб заливне мало насичений смак, йому необхідно дати настоятися ніч.

Картопля по-герцогські

  • Картопля – 400 г,
  • мускатний горіх,
  • яйце – 1 шт.,
  • сіль,
  • жовток – 1 шт.,
  • вершкове масло – 40 г.
Картопля по-герцогські
Картопля по-герцогські

Картоплю зварити. З’єднати яйце і жовток. До них додати мускатний горіх та інші спеції за смаком. Із вареної картоплі зробити пюре. Трохи вершкового масла залишити для змащування страви. Додати яєчну суміш, постійно помішуючи картоплю. Застелити деко пергаментом. Трохи змастити його маслом. Перекласти картопляну масу в кондитерський мішок. Якщо під рукою немає мішка, скористайтеся міцним кульком. Витиснути картопляні розетки на пергамент на відстані одна від одної. Поставити у духовку на середню температуру приблизно на 25 хв., поки розетки не запечуться до золотистого кольору. Готові розетки змастити розтопленим вершковим маслом.

Різдвяний кекс із маком

Різдвяна випічка завжди яскрава, ароматна, святкова і, звичайно ж, смачна.

  • Борошно – 180 г,
  • мак – 160 г,
  • цукор – 180 г,
  • волоські горіхи – 100 г,
  • яйця – 5 шт.,
  • вершкове масло – 150 г,
  • родзинки – 100 г,
  • пекарський порошок – 2 ч. л.,
  • ванільний цукор – 1 ч. л.,
  • цедра одного лимона,
  • дрібка солі,
  • коньяк – 20 мл, ром (за бажанням).

Глазур:

  • шоколад – 70 г,
  • олія – 20 мл.
Різдвяний кекс із маком
Різдвяний кекс із маком

Змішати борошно, мак, розпушувач. Яйця збити з цукром, ванільним цукром і сіллю. У кілька прийомів вмішати борошно з маком. Додати розтоплене вершкове масло, лимонну цедру, коньяк, подрібнені горіхи і родзинки (попередньо замочити на півгодини). Випікати приблизно 50 хв. при 175 °С.

Мінс пай: різдвяні пиріжки

Англійські пиріжки Мінс пай готують із маслянистого пісочного тіста з пряною начинкою, в яку входять жир, сухофрукти, горіхи і спеції. Їх печуть на Різдво.

Інгредієнти на 30-40 шт.

Для тіста:

  • борошно – 300 г,
  • вершкове масло – 150 г,
  • цукор – 1 ст. л.,
  • крижана вода – 3-5 ст. л.,
  • сіль – щіпка.

Для начинки:

  • смалець – 250 г,
  • родзинки – 350 г,
  • цукати – 100 г,
  • мигдаль мелений – 50 г,
  • яблуко – 2 шт.,
  • апельсин – 1 шт.,
  • лимон – 1/2 шт.,
  • кориця – 1/2 ч. л.,
  • гвоздика – 1/2 ч. л.,
  • мускатний горіх,
  • сіль – на кінчику ножа,
  • коньяк – 1/2 чарки.
Мінс пай: різдвяні пиріжки
Мінс пай: різдвяні пиріжки

Смалець разом із промитими родзинками пропустити через м’ясорубку. Яблука дуже тонко нарізати. Натерти цедру лимона й апельсина. Вичавити з апельсина і лимона сік і змішати його з меленим мигдалем, спеціями і коньяком. Отриману масу помістити у чисту банку, накрити і залишити на ніч. Начинка може зберігатися у прохолодному місці десь місяць.

Просіяти борошно, додати нарізане кубиками масло, сіль, цукор і добре розтерти. Влити крижану воду і замісити тісто. Перед розкатуванням тісто виставити на 1 год. у холодильник. Потім тісто розкатати у тонкий пласт (2-3 мм завтовшки). Вирізати з частини тіста зірочки за кількістю форм. Форми для мафінів викласти тістом і в кожну насипати по ложці начинки. Зверху накрити зірочкою з тіста, краї змастити яєчним жовтком. Пиріжки поставити у духовку, розігріту до 180 °С і випікати протягом 20-30 хв.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *