Рукола сприяє зниженню цукру в крові

Рукола помічна в разі багатьох недуг, а в давнину використовувалася навіть як афродизіак.

Рукола в народній медицині

У листі руколи міститься велика кількість калію, магнію, фосфору, кальцію, а також натрію, заліза, міді, цинку, селену і марганцю. Вітамінний ряд представлений аскорбіновою кислотою, бета-каротином, вітамінами Е і К. Особливо цінні молоді рослини – у них високий уміст йоду. Через це руколу рекомендують для мешканців регіонів із поганою екологією та тих, де вода і ґрунт збіднені на йод. Комплекс вітамінів та мікроелементів дозволяє медикам наполягати, щоб руколу ввели до свого раціону хворі на тромбофлебіти, венозну недостатність та люди з підвищеним артеріальним тиском.

Регулярне споживання руколи дозволяє швидко відновити тонус організму, сприяє підвищенню працездатності, у тому числі й інтелектуальної. Вона має здатність підтримувати оптимальний водно-лужний баланс в організмі людини і забезпечує виведенню зайвої рідини. Тому руколу рекомендують при целюліті. Корисна вона і тим, що покращує стан нігтів, волосся і шкіри.

Дієтологи взяли руколу на озброєння як рослину, що містить ферменти, які покращують травні процеси. Її призначають при підвищеному рівні холестерину і недокрів’ї. А також при ожирінні – рукола має здатність швидко і на тривалий час втамовувати відчуття голоду. За один розвантажувальний день на салаті з руколи зі знежиреним йогуртом чи оливковою олією можна втратити до двох кілограмів ваги.

Незважаючи на різкий смак, рукола не подразнює слизову шлунку, натомість сприяє загоєнню ран. Тому її рекомендують хворим із виразковою хворобою. Доведено, що додавання руколи у меню сприяє зниженню рівня цукру у крові – це важливо для хворих на цукровий діабет. Рання зелень руколи також має дезінфікуючу дію, зміцнює імунітет, забезпечує опірність вірусам. Зовсім недавно дослідили, що рукола корисна для нервової системи – впливає на передачу нервових імпульсів.

Руколу також вважають потужним природним афродизіаком. Мексиканці впевнені, що ця рослина здатна пробуджувати пристрасть. Дієтологи роблять поправку і рекомендують у такому випадку змішувати зелені листки руколи з медом і горіхами та додавати до цієї суміші чорний перець.

Серед протипоказань для вживання руколи:

  • алергія,
  • камені в нирках,
  • хвороби печінки,
  • автоімунні захворювання.

Правильно готувати корисні страви, переважно салати з руколою, не ріжучи, а рвучи її листки. Якщо різати її зелень ножем, на листі може відразу з’явитися іржа і більшість корисних властивостей будуть втрачені.

«Уют» №16-15.04.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *