Секрети зберігання яблука

Секрети зберігання яблука
Секрети зберігання яблука

Чому яблука одного й того ж сорту, вирощені у різних умовах, зберігаються по-різному?

Василь Іванович, садівник

Лежкість плодів, тобто здатність зберігатися у свіжому вигляді, залежить не тільки від сорту, правильного знімання та умов зберігання (температура від 0 до +3-5 °С і вологість 85-90 %), але й значною мірою від погодних та кліматичних умов, агротехніки, складу ґрунту тощо. Наприклад, у роки з холодним дощовим або дуже спекотним літом яблука зберігаються погано. Найбільш сприятливі для тривалого зберігання плодів умови з помірним теплом та вологою і з достатньою кількістю сонячних днів.

Багато чого залежить також від ґрунту, на якому ростуть яблуні. Приміром, плоди із дерев, що ростуть на легких піщаних ґрунтах, зберігаються гірше, ніж вирощені на глинястому ґрунті. Яблука з саду, де міжряддя утримують під культурним задернінням, яскравіше забарвлені, багатші за хімічним складом і зберігаються на 1-1,5 місяця довше, ніж плоди, заготовлені з саду, у якому земля була під чорним паром.

Певний вплив на лежкість має і тип підщепи. На слаборослих (клонових) підщепах, що останнім часом такі популярні у садівників, яблука крупніші, яскравіше забарвлені, а тому мають більш високі товарні якості. Не випадково саме такий тип яблунь становить сьогодні основу так званого інтенсивного садівництва. Однак знімна зрілість у них настає на 3-5 днів раніше порівняно з плодами, отриманими з дерев на сильнорослих підщепах, і зберігаються вони гірше. Тому, якщо у вас у саду є різні типи яблунь, то плоди, вирощені на карликових деревах, бажано зберігати окремо від зірваних на класичних високорослих, частіше їх оглядати і швидше використовувати.

Крім цього, яблука потрібно сортувати, тобто на зимове зберігання краще закладати плоди середнього розміру, позаяк дрібні швидко в’януть, а крупні – перестигають.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *