Секрети гарного врожаю

Виростити гарний урожай не так просто, треба враховувати багато моментів. Тож досвідчені городники відверто діляться секратами гарного врожаю.

Секрети гарного врожаю
  • Між грядками картоплі посадіть що-небудь із родини бобових (горох, боби). Продукти життєдіяльності бактерій на коренях цих рослин будуть для картоплі азотистим добривом натурального походження.
  • Буряк, незважаючи на невибагливість до місця посадки, все ж має переваги. Це має бути добре освітлювана дренована ділянка, світло дає коренеплоду колір. Якщо ґрунт кислий, то, закладаючи грядки, внесіть золу з доломітовим борошном або вапном. Проте з вапном слід бути обережнішим, оскільки його надлишок призведе до захворювання культури на пархи. Для підвищення цукристості буряків деякі городники рекомендують поливати грядку розчином кухонної солі з розрахунку 1 ч. л. на 10 л води (витрата на 1 м²).
  • Для боротьби зі шкідниками стовбури чагарників потрібно обробляти вапняним розчином. При цьому зверніть увагу на те, що вапно потрібно розводити лише у холодній воді. Дуже добре після роботи вимити руки (щоб не було опіків шкіри).
  • Щоб урятувати огірки та помідори від борошнистої роси, їх необхідно обприскати розчином молока (1 частина молока на 9 частин води). Суміш покриває блискучою плівкою листя та захищає його від інфекції. Обробку потрібно проводити раз на тиждень.
  • Аби слимаки не з’їдали капусту, поряд із грядками потрібно вкопати ємність зі звичайним пивом: інтерес шкідників миттєво переключиться на напій, і про капусту вони тепер навряд чи згадають.
  • Усі види капусти добре відгукуються на підгортання – завдяки йому з’являються додаткові корені та покращуються умови харчування.
  • Прикореневу зону томату слід розпушувати дрібно, щоб не пошкодити коріння. Поливати томат краще по борознах, особливо в холодну погоду. Цим можна запобігти захворюванням, обсипанню квітів і зав’язей. Плоди томату довше зберігаються, якщо їх зібрати вранці й укласти в один ряд плодоніжкою вгору.
  • Кущі перцю добре розростаються, рясно цвітуть, тому частину верхніх квіток і пасинки доводиться видаляти. У спекотну вологу погоду пасинкувати перець обов’язково, і, навпаки, у спекотне, сухе літо рослини не пасинкують. При цьому листова маса захищає ґрунт під кущем від випаровування вологи.
  • Насіння моркви зберігає прорісність лише один-два роки, і тому необхідно перевіряти його заздалегідь, оскільки воно починає проростати лише через два-три тижні. Ознакою того, що насіння свіже, є різкий приємний «морквяний» запах.
  • Перед дозріванням верхню частину цибулини бажано звільняти, відгрібаючи ґрунт. Дехто вважає, що для прискорення дозрівання цибулини слід притоптувати бадилля. Але це не правильно. З прим’ятого бадилля, речовини, що залишилися в листі, не зможуть перейти в цибулину, погіршиться її якість.
  • Ті, хто любить зелений часник, повинні знати, що особливо ніжна та смачна та частина рослин, яка розміщена в ґрунті, а тому в міру зростання слід підкучувати рослини вологим ґрунтом (біління часнику).
  • Збирати огірки необхідно щодня, а краще двічі на день – уранці та ввечері. Цим значно підвищиться продуктивність рослин.

«Погляд часу» №21-25.05.2023

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *