Секрети висаджування часнику на зиму
Майбутній урожай залежить від підготовки ґрунту і вибору великих зубців часнику.
Посадка часнику у ґрунт здійснюється за 30-40 днів до морозів. До настання зими і промерзання ґрунту часник встигає розвинути кореневу систему, проте зелена парость уже не з’явиться. Оптимальний час для висаджування часнику – з жовтня до початку листопада. Слід орієнтуватися на свою кліматичну зону та погодні умови. Зарано посаджений часник проросте, чого не можна допускати категорично, а часник, посаджений надто пізно, не встигне вкоренитися і підмерзне.
Від правильно обраного місця залежить майбутній урожай. Для часнику підходить пухкий некислий ґрунт.
Важливо враховувати й те, що часник добре ростиме, якщо його висаджувати після певних городніх культур – однорічних овочів із коротким вегетаційним періодом: огірків, перцю, баклажанів, гарбуза, кабачків, зернових культур.
Не рекомендовано вирощувати часник на одному і тому ж місці, після цибулі й інших коренеплодів. Вони виснажують запаси калію у ґрунті, а ще можуть заразити землю хворобами чи паразитами. Для посадки відбирають лише здорові, великі головки часнику без пошкоджень і видимих захворювань.
Досвідчені городники рекомендують дезінфікувати зубки у розчині попелу і води (400 г на 2 л води протягом 30 хв.), у соляному розчині (3 ст. л. солі на 5 л води протягом 2-3 хв.) або у розчині мідного купоросу (1 ч. л. на 10 л води протягом 1-2 хв.).
Щоб майбутній урожай був хорошим, заздалегідь потрібно підготувати ґрунт. Його підживлюють: на 1 м² площі вносять 5 кг перегною, 1 скл. крейди і 2 скл. попелу, додають 2 ст. л. сульфату калію і 1 ст. л. суперфосфату. Рівномірно розподіливши на ґрунті всі компоненти, його потрібно перекопати.
Висаджувати часник одразу після перекопування досвідчені городники не рекомендують: це погано впливає на ріст, розвиток рослини і знижує її урожайність. Після посадки, щоб захистити часник від сильних морозів, варто провести мульчування ґрунту. Можна використовувати осіннє опале листя, торф, солому чи хвойне гілля.
Щоб часник не дрібнів і не вироджувався
Будь-який сорт часнику періодично потребує омолодження й оновлення. В іншому разі з кожним роком урожайність буде знижуватися, а головки – дрібнішати. Щоб такого не сталося, потрібно періодично оновлювати посадковий матеріал. Це можливо за допомогою посіву повітряних цибулинок, із яких виростає часник-однозубка. Саме він допоможе повністю оновити сорт і відновити його якості.
Щоб виростити однозубку, потрібно висадити повітряні цибулини, які отримують із часникових стрілок. Бульбочки часнику висаджують у відкритий ґрунт восени. Влітку, в середині червня, з грядки викопують однозубки і залишають їх на зберігання до осені.
Кількість майбутнього врожаю залежить від розмірів однозубки. Із занадто дрібних екземплярів і тих, які посаджені занадто густо, не зможуть вирости великі головки часнику.
«Погляд часу» №43-21.10.2021