Секрети зберігання насіннєвої картоплі

Перед закладанням насіння на зберігання бульби радять оздоровити.

Секрети зберігання насіннєвої картоплі

Щоб картопля вродила рясно, варто саджати не лише урожайні сорти, а й мати якісний посадковий матеріал. Для цього важливо не просто зберегти насіння картоплі до весни, а й дотримати його до моменту висаджування на грядку якісним.

Перш ніж закладати картоплю на зберігання, агрономи радять ретельно її перебрати, викинувши бульби, пошкоджені хворобами та шкідниками, порізані чи биті. Після викопування картоплю треба просушити на відкритому повітрі протягом декількох годин.

Для оздоровлення насіння у Держпродспоживслужбі радять витримати бульби протягом двох тижнів у дерев’яних ящиках, вкривши її шаром соломи.

Бажано при температурі, не нижчій 15 °С. Цей період називають лікувальним. Під час цього періоду шкірка у картоплі твердне та може позеленіти (для насіннєвої картоплі накопичення соланіну допустиме). Такі бульби краще зберігаються, менше пошкоджуються хворобами та шкідниками.

Після проходження лікувального періоду насіннєвий матеріал сортують, видаляючи хворі та пошкоджені картоплини.

Для зберігання картоплі найкраще придатне сухе прохолодне темне приміщення – підвал або льох, які не промерзають. Сортують її у ящики з отворами для вентиляції, які складають на підставки заввишки 15-20 см від підлоги, з невеликою відстанню між стіною.

Місце, де зберігатиметься картопля, варто ретельно просушити та продезінфікувати. Для цього підійде навіть звичайне вапно.

У погребі, де зберігається картопля, має бути вентиляція. Щоб бульби не проростали, температура для зберігання насіння повинна бути стабільною – у межах 2-4 °С тепла.

 «Поглядж часу» №37-10.09.2020

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *