Сезон гарбуза
У розпалі сезон гарбуза. Із точки зору кулінарії – це універсальний овоч. Гарбуз можна запікати, додавати в пироги, робити з нього теплі салати. Побалуйте себе та своїх близьких оригінальними гарбузовими стравами.
М’ясне рагу в гарбузі

Склад:
- Гарбуз – 1 шт.,
- м’ясо (на ваш смак) – 500 г,
- цибулина,
- перець чилі – 1/2 стручка,
- помідори – 2 шт.,
- вино – 150 мг,
- олія – 2 ст. л.,
- сіль,
- перець і зелень – за смаком.
Приготування
Гарбуз вимити, зрізати верхівку, вирізати м’якоть і нарізати її кубиками. М’ясо нарізати невеликими шматочками, цибулю – кубиками. Перець чилі подрібнити. Помідори опустити в кипучу воду, очистити і м’якоть нарізати.
У сковороді розігріти олію. Покласти цибулю і перець чилі, підрум’янити. Додати м’ясо і смажити, помішуючи. Коли м’ясо підрум’яниться, покласти м’якоть гарбуза. Злегка обсмажити все разом, потім додати помідори, влити вино (або воду), посолити, поперчити і тушкувати все разом під кришкою 5 хв.
Духовку розігріти до 180 °С. М’ясо з овочами перекласти в горщик із гарбуза, накрити зрізаним верхом і запікати 40 хв. Перед подачею оздобити зеленню.
Медовий десерт із гарбуза

Склад:
- Гарбуз – 1 шт.,
- мед – 100 г,
- порошок кориці – за смаком.
Приготування
Гарбуз потрібно розрізати на часточки завтовшки до 1 см. Очистити від шкірки. Часточки скласти в миску, полити медом і перемішати.
Загорнути овоч у фольгу і викласти на деко. Поставити в духовку при температурі 180 °С на тривале тушкування від 1,5 до 2 год. Потім вийняти напівпрозорі часточки і посипати їх корицею.
Маринований гарбуз

Склад:
- Гарбуз – 1 шт.,
- часник – головка,
- оцет – 1 ч. л.,
- вода – 2 л.
Для маринаду на 2 л води:
- оцет – 1 ч. л.,
- лимонна кислота – 1 ст. л.,
- гвоздика – 10 шт.,
- сіль – 1 ст. л.,
- лавровий лист – 5 шт.,
- цукор – 100-150 г.
Приготування:
Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками. Далі бланшувати 2-4 хв. у воді, додавши оцет. Вийняти, відкинути на друшляк і промити.
Часник розібрати на зубчики й очистити. Розкласти часник і шматочки гарбуза в банки «до плічок».
Для маринаду воду, оцет, лимонну кислоту, гвоздику, сіль, цукор і лавровий лист з’єднати, поставити на вогонь і довести до кипіння. Маринад процідити і залити гарбуз у банках.
Поставити у холодильник. Через 2-3 дні закуска готова.
Молочний суп із гарбуза з м’ясом

Склад:
- Гарбуз – 500 г,
- цибулина,
- молоко – 500 мл,
- м’ясо – 150 г,
- корінь петрушки – 1 шт.,
- коріандр,
- кріп,
- сіль і перець.
Приготування
Із м’яса зварити бульйон. М’ясо вийняти.
М’якоть гарбуза нарізати кубиками, цибулю – кільцями. Корінь петрушки очистити і подрібнити.
У кипучий бульйон покласти гарбуз і варити на повільному вогні до готовності.
У сковороді розігріти олію, обсмажити цибулю до золотистого кольору, покласти в бульйон.
Коли гарбуз буде майже готовий, у каструлю влити молоко, додати коріандр, петрушку і подрібнений кріп.
Готовому супу дати настоятися кілька хвилин. Потім посолити і поперчити. М’ясо нарізати невеликими шматочками, розкласти по тарілках і розлити суп.
«Погляд часу» №44-28.10.2021