Сезонні пісні страви до Різдвяного посту

Різдвяний піст традиційно розпочався 28 листопада, триватиме він 40 днів і завершиться напередодні Різдва Христового. У цей період із раціону виключаються молочні продукти, яйця та м’ясо, а от рибу та вино дозволяється вживати у певні дні. З початком різдвяного посту господині, які його дотримуються, щодня замислюються, що цікавого, смачного і корисного можна приготувати? Готуйте з нами і тоді піст для вас стане легким та смачним!

Смажений короп із кисло-солодкою цибулею

Страва дивує смаком, попри всю простоту приготування.

Смажений короп із кисло-солодкою цибулею

Склад:

  • Короп,
  • 50 мл олії,
  • 2 цибулини,
  • сік 1 лимону,
  • 2 ч. л. меду,
  • сіль,
  • борошно – для обкачування коропа.

Приготування

Короп порізати на порційні шматки. Скласти шматочки риби та цибулю в глибоку миску. Щедро посолити та полити соком із 1/2 лимону. Залишити так на 1-2 год. маринуватися.

Духовку розігріти до 180 °С і виключити.

У великій пательні розігріти олію. Шматочки маринованого коропа обкачати в борошні та викласти на розігріту пательню. Смажити з двох сторін до готовності.

Рибу перекласти у жаротривкий посуд. Поставити до розігрітої виключеної духовки (так короп залишиться теплим).

У сковорідку, в якій смажилася риба, викласти цибулю, порізану півкільцями. Смажити, помішуючи, до м’якості цибулі. Додати мед й решту лимонного соку та смажити до золотистого кольору.

Викласти смаженого коропа на тарілку та обкласти кисло-солодкою цибулею.

Запечені кореневі овочі з медом та гірчицею
Запечені кореневі овочі з медом та гірчицею

Склад:

  • 1 буряк,
  • 1 морквина,
  • 1/2 головки кореневої селери,
  • сіль.

Для заправки:

  • 1 ст. л. гірчиці,
  • 3 ст. л. олії,
  • 2 ст. л. яблучного оцту,
  • 4 зубці часнику,
  • 2 ч. л. меду.

Приготування

Духовку розігріти до 160 °С.

Буряк, моркву, селеру порізати брусками. Овочі викласти в один шар у жаротривкий посуд.

Усі інгредієнти для заправки помістити в чашу блендера й збити до однорідності. Рівномірно полити отриманою заправкою овочі, посолити й поставити до розігрітої духовки.

Пекти до м’якості овочів, 35-45 хв., залежно від величини брусків. Дістати запечені овочі з духовки й подавати відразу ж!

Вегетаріанський плов із гарбузом
Вегетаріанський плов із гарбузом

Склад:

  • 100 г олії,
  • 2 цибулини,
  • 2-3 морквини,
  • 1 головка часнику,
  • 200 г солодкого гарбуза,
  • 300 г довгозернистого рису,
  • 1 ст. л. солі,
  • 1 жменя родзинок, чорносливу чи інших сухофруктів,
  • барбарис,
  • куркума,
  • зіра – за смаком.

Приготування

Рис кілька разів промити, замочити в прохолодній воді, поки готуєте овочі. Цибулю нарізати півкільцями, моркву – тонкими брусочками, гарбуз – кубиками.

У казані чи глибокій каструлі розжарити олію, обсмажити цибулю до прозорості. Поверх цибулі покласти моркву, злегка посолити, посипати зірою, барбарисом, куркумою і залишити тушкуватися під кришкою на слабкому вогні на 10 хв.

На морквину викласти гарбуз разом із цілими зубчиками часнику і сухофруктами. Відразу ж накрити гарбуз шаром рису, добре його посолити і розрівняти. Влити гарячу воду, щоб вона піднялася над рисом на 1-1,5 см. Дочекатися кипіння, якщо воно відбувається нерівномірно, розподілити рис рівніше. Накрити казан кришкою і залишити на слабкому вогні на 20-25 хв., поки вода повністю не вбереться в рис.

Розкладаючи по тарілках, плов краще не перемішувати, а зачерпувати з дна, щоб захопити всі шари.

Гречані фрикадельки з грибами
Гречані фрикадельки з грибами

Склад:

  • 200 г гречаної крупи,
  • 100 г печериць,
  • 4 ст. л. томатної пасти,
  • 4 ст. л. борошна,
  • цибулина,
  • олія,
  • пучок петрушки,
  • сіль, перець.

Приготування

Гречку зварити до готовності та трохи посолити. Цибулю подрібнити й обсмажити з грибами 2-3 хв. Потім з’єднати гречку та гриби з цибулею, пропустити через м’ясорубку. Отриману масу посолити і поперчити, додати 2 ст. л. борошна і сформувати фрикадельки. Обваляти їх у борошні й обсмажити на олії.

Томатну пасту трохи розвести водою. Посолити, поперчити. Отриманим соусом залити фрикадельки та тушкувати 5 хв. на середньому вогні. Готові фрикадельки посипати подрібненою зеленню.

Вівсяне печиво з бананами та яблуками
Вівсяне печиво з бананами та яблуками

Склад:

  • 1 скл. вівсяних пластівців швидкого приготування,
  • 1 скл. борошна,
  • 2 банани, 2 яблука,
  • 1 ч. л. меленої кориці,
  • 0,5 скл. олії,
  • 1 ч. л. без гірки соди,
  • 2 ч. л. ванільного цукру.

Приготування

Банани та яблука очистити від шкірки, нарізати шматочками, змішати з олією та подрібнити зручним способом до однорідної маси. Додати соду, корицю, ванільний цукор та добре перемішати. Ввести борошно, вівсяні пластівці, добре перемішати.

Печиво викласти ложкою на деко, застелене пергаментним папером. Випікати протягом 25-30 хв. у духовці, розігрітій до 180 °С.

«Погляд часу» №49-02.12.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.