Шатківниця: яка і для чого?

Шатківниця
Шатківниця: яка і для чого?

Краще придбати шатківницю з обробною дошкою.
Щоб приготувати смачну квашену чи мариновану капусту, потрібно її спершу подрібнити, тобто нашаткувати. Для цього у пригоді стане шатківниця. Існують різні види цього інструмента.

Ніж для шаткування
Класичний ніж для нарізання овочів, яким можна швидко переробити головку капусти для подальшого засолювання. Являє собою сталевий тесак зі зручною рукояткою, де розташовані кілька лез під певним кутом. Спеціальне лезо виконує нарізку головки поперек волокон, зберігаючи сік та всі корисні елементи овоча. Використовуючи цей ніж, можна значно спростити нарізання.

Електрична
Призначена для подрібнення коренеплодів, овочів і фруктів, які мають жорстку структуру. Нарізання здійснює спеціальний дисковий ніж-тертка із загартованої нержавіючої сталі. Нею можна нарізати капусту, буряк, моркву, яблука від 0,5 до 5 мм по всій довжині, зменшуючи кількість відходів. Товщина нарізки залежить від висоти розташування лез.

Ручна
Доступна альтернатива професійній. Має спеціальну тертку, жолоб (із дерева чи міцного екологічно чистого пластику) та обробну дошку, забезпечену одним або кількома лезами, що регулюються вручну по нахилу і висоті. Це дозволяє подрібнити продукцію потрібних розмірів. Вона добре впорається з усіма твердими видами овочів, доступна за ціною, її легко точити та мити.

Із коробом
Це корпус із кількома закріпленими лезами із міцної інструментальної сталі, а короб і дошка – із твердих порід деревини (бук, дуб, ясен). Розташування лез регулюється вручну. Не ковзає поверхнею, забезпечує хорошу продуктивність.

Механічна
Застосовується для подрібнення овочів у невеликих обсягах. Це металева чи пластикова насадка на м’ясорубку з круглою терткою чи слайсером. Механічні моделі мають певний набір терток із різним діаметром і формою отворів. Це оптимальний варіант побутової шатківниці.

Як вибрати шатківницю
Потрібно враховувати кілька факторів. Найперше, визначитися з потрібним типом: ручний (приготування салатів, домашньої консервації), механічний (подрібнення овочів у невеликих кількостях), електричний (комерційне виробництво салатів, напівфабрикатів із подрібнених овочів).

При виборі враховуйте якість ріжучих лез та екологічні властивості робочих поверхонь. Це забезпечить їхню довговічність та ефективність. Можливість регулювання лез дозволить змінювати ширину нарізки. Краще віддати перевагу конструкціям з обробною дошкою, вони забезпечать належний комфорт при експлуатації.

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *