Що краще, сорт чи гібрид?
Відомо, що насіння гібридів у 1,5-2 рази дорожче, ніж сортів-популяцій. Чому ж така різниця?
Гібрид – це потомство, отримане від схрещування двох різнорідних в генетичному відношенні батьківських форм: видів, ліній, сортів. У сільському господарстві, як правило, використовують гібриди першого покоління (перше потомство від схрещування батьків), які позначають латинською буквою F1. Якщо з гібридів F1 зібрати насіння і посіяти їх, то на наступний рік виростуть гібриди другого покоління, або F2 (це позначення можна зустріти на пакетиках з насінням квіткових культур).
Перш ніж створити гібрид F1, селекціонер проводить численні схрещування й оцінку батьківських пар по комбінаційній здатності. Створення та підтримка цих матеріалів «у чистоті» також пов’язане зі значними витратами часу і праці фахівців. Усе це, безсумнівно, здорожує одержуваний насіннєвий матеріал.
Чи вигідно використовувати гібридне насіння?
Гібриди F1, як правило, більш життєздатні, урожайні і технологічні, ніж сорти популяції. У них вища товарність продукції й уміст біологічно важливих сполук. Насіннєвий матеріал має хороші енергію проростання і схожість. Тому гібриди F1 конкурентоспроможні і витрати, пов’язані з придбанням дорогого насіння, окупаються.
Чи можна виростити насіння гібридів F1 на присадибній ділянці?
Практично неможливо. Насіння F1 отримують шляхом схрещування спеціально підібраних пар. Для кожної культури є специфіка гібридизації (із застосуванням кастрації, вільного перезапилення, використанням фізіологічно активних речовин тощо). Тому отримання високоякісного насіння F1 є в цих випадках прерогативою селекціонера і кваліфікованого насіннєвода. Потомство F2, що отримується при репродукування гібридів F1, як правило, низькопродуктивне. У зв’язку з розщепленням ознак у F2 знижуються однорідність і якість продукції.
До переваг гібридів можна віднести:
- вищий потенціал урожайності (мінімум на 15–20%);
- мають значно більший регенеративний потенціал, особливо під час різкого перепаду температур у весняний період;
- менш уразливі до стресових факторів, таких як: нестача вологи, висока температура, засоби захисту рослин тощо;
- посухостійкість;
- мають вищу життєздатність порівняно з класичними популяційними різновидами (за винятком деяких найновіших із високою життєздатністю);
- швидше розпочинають вегетацію навесні;
- характеризуються вищою продуктивністю рослин та здатністю до гілкування;
- мають більший асиміляційний апарат, товстіші стебла і краще розвинену кореневу систему;
- менш уразливі до хвороб;
- швидше відновлюються після пошкоджень захворюваннями;
- пізні строки сівби;
- нижча норма висіву.
Лінійні сорти мають наступні переваги:
- більша різноманітність;
- ранні строки сівби;
- вищий вміст олії;
- нижча вартість посівного матеріалу.
Порівнюємо та обираємо
Якщо в зоні переважають посуха, холод, ґрунтові умови, то більші переваги мають гібриди. Особливо у посушливих регіонах із низькою кількістю опадів. Вагомими перевагами їх порівняно з лінійними сортами є розвиток на ранніх стадіях восени, зимостійкість і краща здатність до відростання.
Як показує вітчизняна та зарубіжна практика, гібриди F1 овочевих і баштанних культур із кожним роком стають усе поширенішими. І при постановці питання, що вибрати – сорт чи гібрид, перевагу все частіше віддають гібридному насінню.
«Погляд часу» №15-09.04.2020