Що приготувати, коли немає електрики
На випадок відсутності струму та інших надзвичайних ситуацій радять заздалегідь зробити запас консервів та сухої сублімованої їжі. Ось декілька порад та рецептів швидких страв на екстрений випадок.
У магазинах нині великий вибір швидких страв: супи, каші, пюре. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою.
Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож і їх радимо мати в запасі.

Каші, для приготування яких потрібен окріп
Ячна каша. Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 год.
Пшоняна каша. Залити окропом і почекати 1 год. для настоювання.
Пшенична каша. Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло. Почекати 30-50 хв. для настоювання.
Булгур. Не варити можна булгур середнього чи дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хв., середній – 40 хв.
Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру чи молока)
Гречана каша. Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватися від 5 до 10 год. Тому краще замочувати її на ніч.
Перлова каша. Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 год. Тому краще залити її звечора.
Кускус. Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хв. для приготування. При наявності гарячої води вистачить 5-10 хв.
Вівсянка (або вівсянка в пластівцях). Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хв. або годину. В окропі – достатньо 20 хв.
Манна каша. Залийте манну кашу холодною водою чи молоком, накрийте та дайте настоятися 15-20 хв.
Кіноа. Залити холодною водою й залишити на ніч.
Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 год. настоювання в термосі.
«Уют» №43-27.10.2022