Що приготувати на Старий Новий рік, щоб привернути удачу і благополуччя

Традиція святкувати Старий Новий рік пов’язана не лише зі зміною літочислення, а і з церковними святами. Так, 13 січня відзначається свято Меланки, а 14 січня – Василів день. До того ж сучасний Новий рік припадає на різдвяний піст, а Старий Новий рік – уже ні, тому цей «новий рік» відсвяткувати можна від душі.

Кутя – головна обрядова страва цього вечора. На Василя кутю готували щедру, жирну, заправлену смальцем або вершками. Окрім куті, на Старий Новий рік прийнято готувати безліч страв: при тому цінується, якщо вони різноманітні й ситні, адже чим більше страв на столі, тим щедрішим буде наступний рік. Обов’язковими частуваннями на столі є вареники, млинці, різні ковбаси. На столі повинні бути страви зі свинини. Ця тварина традиційно вважалася символом родючості та достатку. А от готувати птицю і рибу в цей вечір – було поганою прикметою, тому що вважалося, що щастя «полетить» або «попливе» з будинку.

Господарі накривали святкові столи рушниками і прикрашали колосками, у центрі столу ставили кутю і запалювали свічку, щоб вшанувати пам’ять предків. Саме з куті починають трапезу цього вечора.

Щедра кутя
Щедра кутя

Склад:

  • Пшениця або рис – 400 г,
  • мак – 200 г,
  • волоські горіхи – 100 г,
  • сухофрукти – 100 г,
  • мед – 100 г,
  • коньяк – 1 ст. л. (за бажанням),
  • вершкове масло – 2-3 ст. л.

Приготуввання

Пшеницю замочіть на 1-2 год., після цього відваріть до готовності. Пропорції зерна і води: 1 : 2,5.

Мак залийте окропом на 15 хв., потім розітріть у ступці. Горіхи й улюблені сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир) дрібно наріжте кубиками. Всі інгредієнти змішайте.

Мед розчиніть у склянці теплої води чи узварі та вилийте в кашу. Кутя не повинна бути рідкою, тому вам може знадобитися не вся медова вода.

У кінці в кутю за бажанням додайте коньяк та ложку вершкового масла. Перед подачею добре перемішайте всі інгредієнти.

Пряна тушкована свинина
Пряна тушкована свинина

Склад:

  • Свиняче м’ясо (вирізка, ошийок) – 1 кг,
  • часник – 1 головка,
  • лимон, пиво – 0,5 л,
  • мелена кориця – 0,5 ч. л.,
  • лавровий лист – 3 шт.,
  • мелений кардамон – щіпка,
  • духмяний перець – 3 горошини,
  • чорний мелений перець,
  • сіль.

Приготування

Почистіть часник і розріжте кожен зубок на 2-4 частини. Обваляйте його у крупній солі.

М’ясо промийте, обсушіть і видаліть плівки й прожилки. Зробіть у м’ясі надрізи, нашпигуйте його часником, гарненько натріть ззовні сіллю і залиште на 15-20 хв., щоб свинина просолилася.

У нагрітому сотейнику обсмажте свинину до золотистого кольору. Влийте у м’ясо пиво і додайте спеції. Накрийте сотейник кришкою і тушкуйте на повільному вогні 35-40 хв., періодично перевертаючи, щоб м’ясо рівномірно тушкувалося в пиві з усіх боків.

Із лимона зніміть цедру й поріжте його тонкими скибочками. Додайте у м’ясо лимонну цедру і чорний мелений перець і продовжуйте тушкувати свинину на повільному вогні ще 30-40 хв., перевертаючи.

Готову свинину викладіть на тарілку. Дайте м’ясу трохи охолонути і прикрасьте лимоном. Подавати свинину на стіл слід з овочами та зеленню.

Свинячі ребра (верещака)
Свинячі ребра (верещака)

Склад:

  • Свинячі ребра – 400 г,
  • білий хліб – 200 г,
  • сало – 50 г,
  • цибуля – 2 шт.,
  • сіль, перець та інші спеції – за смаком,
  • буряковий квас.

Для бурякового квасу:

  • очищені буряки – 0,5 кг,
  • охолоджена кип’ячена вода – 1 л.

Приготування

Заздалегідь приготуйте буряковий квас. Для цього наріжте дрібно буряк та залийте його водою. Суміш потрібно поставити у тепле місце на 4-5 днів до появи кислуватого присмаку.

Свинячі ребра посоліть і поперчіть. Обсмажте у глибокій сковороді до скоринки. Додайте у сковороду 500 г бурякового квасу та поставте в духовку на 30 хв.

Наріжте хліб дрібними кубиками, покладіть його в сковороду, де тушкується м’ясо, і залиште в духовці ще на 5 хв. Наприкінці у верещаку додайте подрібнені й обсмажені цибулю й сало.

Готову страву вийміть із духовки перед подачею на стіл і посипте зеленню. Подавайте верещаку порційно у глибоких мисках.

Пікантний салат із морквою по-корейськи та сухариками

Усі шукають цей салат на святковому столі.

Пікантний салат із морквою по-корейськи та сухариками

Склад:

  • Консервована квасоля – 400 г,
  • ковбаса копчена – 100 г,
  • морква по-корейськи – 100 г,
  • мариновані огірки – 2 шт.,
  • сухарики – 70 г,
  • майонез – 2 ст. л.,
  • кріп,
  • петрушка – за смаком.

Приготування

Викладіть у миску квасолю без рідини. Бажано червону.

Наріжте мариновані огірки та сервелат соломкою. Додайте до квасолі. У салатницю також покладіть майонез і моркву по-корейськи. Усе перемішайте і поставте на холод.

Перед подачею прикрасьте страву зеленню і додайте сухарики.

Вареники з картоплею та шкварками
Вареники з картоплею та шкварками

Склад:

  • Борошно – 0,5 кг,
  • вода – 250 мл,
  • олія – 2 ст. л.,
  • яйця – 1-2 шт.,
  • сіль.

Для начинки та шкварок:

  • картопля – 500 г,
  • сало – 200 г,
  • цибуля – 2 шт.,
  • сіль,
  • перець,
  • вершкове масло – за бажанням.

Приготування

Просійте борошно. Додайте теплу воду, яйця, олію та сіль. Замісіть круте однорідне тісто. Накрийте його та залиште на півгодини в теплому місці.

Поки тісто «відпочиває», зваріть картоплю. Зробіть пюре та додайте вершкове масло.

Тісто розкатайте та виріжте невеликі кружечки. Викладіть на кожен кружечок начинку та сформуйте вареники. Кількість начинки буде залежати від розміру вареника.

Готові вареники опустіть у киплячу підсолену воду. Варіть 6-7 хв. після спливання на поверхню.

На сковороді обсмажте дрібно нарізане сало та цибулю. При подачі посипайте вареники шкварками, за бажанням можна полити розтопленим жиром, який з’явиться при смаженні.

Кров’янка з гречкою
Кров'янка з гречкою

Склад:

  • Гречана крупа – 200 г,
  • кров – 1 л,
  • сало – 350 г,
  • м’ясо – 100 г,
  • цибуля – 2 шт.,
  • молоко – 200 г,
  • лавровий лист,
  • духмяний перець – 2 горошини,
  • сіль,
  • перець,
  • тонкі очищені кишки – 3 шт.

Приготування

Відваріть гречану крупу в підсоленій воді до готовності. Сало відваріть із лавровим листом і духмяним перцем, охолодіть і дрібно поріжте. Якщо в крові є згустки, її потрібно пропустити через м’ясорубку.

Цибулю дрібно наріжте і підсмажте на олії. З’єднайте всі інгредієнти і добре перемішайте, щоб вийшла однорідна маса.

Кишки добре промийте та почистіть. Начиніть. Опустіть у киплячу воду, доведіть до кипіння і проваріть 10 хв. У процесі варіння проколіть кров’янку в декількох місцях зубочисткою.

Зварену кров’янку запікайте в розігрітій до 250 °С духовці 20-30 хв.

Млинці з м’ясним фаршем

Млинці з м'ясним фаршем

Склад:

  • Молоко – 300 мл,
  • яйця – 2 шт.,
  • борошно – 250 г,
  • олія – 1 ст. л.,
  • сіль та перець.

Для начинки:

  • відварене м’ясо – 400 г,
  • цибулина,
  • пучок зелені,
  • олія – 3 ст. л.,
  • спеції для м’яса,
  • сіль.

Приготування

Збийте яйця в пишну піну. Додайте до яєць сіль та перець. Додайте до збитих яєць тепле молоко та перемішайте. Додавайте малими порціями борошно та постійно перемішуйте, поки не зникнуть усі «грудочки».

Смажте млинці по 1-2 хв. з обох боків.

Для начинки відварене м’ясо пропустіть через м’ясорубку. Дрібно поріжте цибулю та зелень. Обсмажте цибулю, потім додайте м’ясо, спеції, посоліть і обсмажуйте, помішуючи, 10 хв. Додайте зелень і перемішайте.

Викладіть готову начинку в центр млинця, сформуйте мішечок і закріпіть його краї за допомогою зеленої цибулі. Або сформуйте просто конвертики.

Узвар із родзинками та вишнею

Узвар із родзинками та вишнею

Узвар – традиційний український напій, який готують на різні свята. Зокрема, на Святвечір та на Старий Новий рік.

Склад:

  • Сушені яблука – 100 г,
  • сушені груші – 100 г,
  • чорнослив – 100 г,
  • курага – 100 г,
  • родзинки – 100 г,
  • сушена вишня – 100 г,
  • цукор – 100 г.

Приготування

У каструлю налийте воду – 3 л, доведіть до кипіння. У воду викладіть усі сухофрукти, доведіть до кипіння. Після цього зменшіть вогонь і варіть ще 15-20 хв. під кришкою. За 5 хв. до готовності додайте в каструлю цукор.

Зніміть узвар із вогню та дайте йому настоятися.

Смачного святкування!

«Погляд часу» №2-6.01.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.