Що приготувати з обліпихи
Саме обліпиху визнано одним із кращих природних джерел біологічно активних речовин. Це чудове джерело вітамінів, антиоксидантів, амінокислот, жирних кислот і мінералів, які допомагають нормалізувати артеріальний тиск і знизити рівень холестерину у крові.
До складу обліпихи входять природні антибіотики, які допомагають при запальних захворюваннях і застуді. Тому чай з ягід обліпихи не тільки радує своїм смаком, а й корисний при гострих респіраторних захворюваннях. Що приготувати з обліпихи?
Обліпихове варення з волоськими горіхами без варіння

Склад:
- 2 скл. обліпихи,
- 10 шт. волоських горіхів,
- 1 скл. меду.
Приготування
Обліпиху подрібнити за допомогою блендера, горіхи нарізати і все змішати. Додати мед і викласти варення у стерилізовані банки. Закрити поліетиленовими кришками і зберігати в холодному місці.
Кекси з обліпихи

Склад:
- 1 скл. борошна,
- 2 ч. л. розпушувача,
- 1/2 скл. цукру,
- щіпка солі,
- 1/2 скл.
- ягід обліпихи,
- яйце,
- 50 г вершкового масла,
- 1/2 скл.
- молока,
- за бажанням можете додати до кексу волоські горіхи.
Приготування
Приготувати форми для кексів і розігріти духовку до 130 °С.
У мисці змішати борошно, розпушувач, цукор і соду. Ягоди обліпихи промити і ретельно розім’яти. Замість свіжих, можна використовувати заморожені плоди.
Якщо ви хочете позбутися кісточок, процідіть отриману кашку через друшляк.
Додати до отриманого пюре сухі інгредієнти й усе гарненько перемішати.
В іншій ємності трохи розтопити вершкове масло і влити до нього молоко. Збити яйце і додати його до масла. Все змішати до отримання однорідної маси.
Повільно вливати отриману суміш до сухих інгредієнтів й одразу ретельно перемішувати.
Розлити тісто по формах і відправити у духовку. Випікати 15 хв. Готовність тіста можна перевірити зубочисткою.
Обліпиховий мус

Склад:
- 340 г свіжих ягід обліпихи,
- 350 мл води,
- 120 г цукру,
- 5 г швидкорозчинного желатину,
- 240 мл збитих вершків 20 % жирності,
- 1 ст. л. лимонного соку.
Приготування
Ягоди обліпихи вимити, покласти у воду і довести до кипіння. Варити 3-4 хв. Після охолодження збити у блендері та процідити через сито або друшляк із дрібними отворами.
За годину до початку приготування страви замочити желатин у холодній воді. Нагріти масу, не доводячи до кипіння, щоб желатин розчинився, і процідити.
Узяти 2/3 обсягу процідженого соку, всипати до нього цукор і поставити на вогонь. Коли цукор розчиниться, додати до отриманої маси желатин, перемішати і залишити охолоджуватися.
Охолоджені вершки збити до однорідної маси. Обережно ввести до них частину обліпихового соку і лимонний сік. Додати все до желатинової суміші.
Перекласти готовий мус у креманки і перед подачею на кілька годин залишити у холодильнику.
Обліпиховий чай з апельсином

Склад:
- 1 л води,
- 1 скл. ягід обліпихи,
- апельсин,
- 50 г цукру,
- паличка кориці.
Приготування
Обліпиху помити, одну чверть розім’яти до стану пюре. Вичавити сік з апельсина, а цедру натерти на тертці.
У чайник для заварювання покласти обліпиху, налити сік апельсина, туди ж додати цедру, цукор і розламану паличку кориці. За бажанням додати кілька шматочків апельсина. Залити окропом і дати настоятися протягом 15 хв.
Чай з обліпихою і медом

Склад:
- 150 г обліпихи,
- 1-2 ч. л.
- чорного чаю,
- 2 ст. л. меду,
- 500 мл води.
Приготування
Ягоди промити, 2/3 розім’яти ложкою до стану пюре. У чайник покласти пюре обліпихи, ягоди, що залишилися, і заварку. Залити все окропом, накрити тканинною серветкою і дати настоятися 10-15 хв.
Готовий чай розлити через ситечко, додавши мед за смаком. Можна готувати цей напій і без додавання чорного чаю.
«Погляд часу» №40-6.10.2022