Що приготувати з обліпихи

Саме обліпиху визнано одним із кращих природних джерел біологічно активних речовин. Це чудове джерело вітамінів, антиоксидантів, амінокислот, жирних кислот і мінералів, які допомагають нормалізувати артеріальний тиск і знизити рівень холестерину у крові.

До складу обліпихи входять природні антибіотики, які допомагають при запальних захворюваннях і застуді. Тому чай з ягід обліпихи не тільки радує своїм смаком, а й корисний при гострих респіраторних захворюваннях. Що приготувати з обліпихи?

Обліпихове варення з волоськими горіхами без варіння
Обліпихове варення з волоськими горіхами без варіння

Склад:

  • 2 скл. обліпихи,
  • 10 шт. волоських горіхів,
  • 1 скл. меду.

Приготування

Обліпиху подрібнити за допомогою блендера, горіхи нарізати і все змішати. Додати мед і викласти варення у стерилізовані банки. Закрити поліетиленовими кришками і зберігати в холодному місці.

Кекси з обліпихи
Кекси з обліпихи

Склад:

  • 1 скл. борошна,
  • 2 ч. л. розпушувача,
  • 1/2 скл. цукру,
  • щіпка солі,
  • 1/2 скл.
  • ягід обліпихи,
  • яйце,
  • 50 г вершкового масла,
  • 1/2 скл.
  • молока,
  • за бажанням можете додати до кексу волоські горіхи.

Приготування

Приготувати форми для кексів і розігріти духовку до 130 °С.

У мисці змішати борошно, розпушувач, цукор і соду. Ягоди обліпихи промити і ретельно розім’яти. Замість свіжих, можна використовувати заморожені плоди.

Якщо ви хочете позбутися кісточок, процідіть отриману кашку через друшляк.

Додати до отриманого пюре сухі інгредієнти й усе гарненько перемішати.

В іншій ємності трохи розтопити вершкове масло і влити до нього молоко. Збити яйце і додати його до масла. Все змішати до отримання однорідної маси.

Повільно вливати отриману суміш до сухих інгредієнтів й одразу ретельно перемішувати.

Розлити тісто по формах і відправити у духовку. Випікати 15 хв. Готовність тіста можна перевірити зубочисткою.

Обліпиховий мус
Обліпиховий мус

Склад:

  • 340 г свіжих ягід обліпихи,
  • 350 мл води,
  • 120 г цукру,
  • 5 г швидкорозчинного желатину,
  • 240 мл збитих вершків 20 % жирності,
  • 1 ст. л. лимонного соку.

Приготування

Ягоди обліпихи вимити, покласти у воду і довести до кипіння. Варити 3-4 хв. Після охолодження збити у блендері та процідити через сито або друшляк із дрібними отворами.

За годину до початку приготування страви замочити желатин у холодній воді. Нагріти масу, не доводячи до кипіння, щоб желатин розчинився, і процідити.

Узяти 2/3 обсягу процідженого соку, всипати до нього цукор і поставити на вогонь. Коли цукор розчиниться, додати до отриманої маси желатин, перемішати і залишити охолоджуватися.

Охолоджені вершки збити до однорідної маси. Обережно ввести до них частину обліпихового соку і лимонний сік. Додати все до желатинової суміші.

Перекласти готовий мус у креманки і перед подачею на кілька годин залишити у холодильнику.

Обліпиховий чай з апельсином
Обліпиховий чай з апельсином

Склад:

  • 1 л води,
  • 1 скл. ягід обліпихи,
  • апельсин,
  • 50 г цукру,
  • паличка кориці.

Приготування

Обліпиху помити, одну чверть розім’яти до стану пюре. Вичавити сік з апельсина, а цедру натерти на тертці.

У чайник для заварювання покласти обліпиху, налити сік апельсина, туди ж додати цедру, цукор і розламану паличку кориці. За бажанням додати кілька шматочків апельсина. Залити окропом і дати настоятися протягом 15 хв.

Чай з обліпихою і медом
Чай з обліпихою і медом

Склад:

  • 150 г обліпихи,
  • 1-2 ч. л.
  • чорного чаю,
  • 2 ст. л. меду,
  • 500 мл води.

Приготування

Ягоди промити, 2/3 розім’яти ложкою до стану пюре. У чайник покласти пюре обліпихи, ягоди, що залишилися, і заварку. Залити все окропом, накрити тканинною серветкою і дати настоятися 10-15 хв.

Готовий чай розлити через ситечко, додавши мед за смаком. Можна готувати цей напій і без додавання чорного чаю.

«Погляд часу» №40-6.10.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *