Що таке пребіотики і з чим їх їдять

У сучасних аптеках безліч різних «біотинів». І якщо про антибіотики чули всі, про пробіотики – багато хто, то про пребіотики знають одиниці, та й ті часто плутають їх із другими.

У чому різниця між пребіотиками і пробіотиками і для чого потрібні пребіотики

Пробіотиками – є живі бактерії, що знаходяться в деяких продуктах і добавках. Які відновлюють популяцію корисних бактерій, що живуть в кишечнику, і зберігають природний баланс мікрофлори.

Пребіотики – це та частина їжі, яка активно сама не всмоктується і не розкладається повністю у кишківнику і водночас є необхідним середовищем для нормальної роботи кишківника й тих самих пробіотиків, що живуть у ньому.

Функцію пребіотиків виконує зазвичай груба клітковина. Найчастіше вона міститься в овочах і фруктах, цілих крупах.

Тож пребіотики – запорука правильної роботи шлунково-кишкового тракту і здоров’я загалом. Від них залежить відсутність таких ознак дисбалансу роботи кишківника, як запори чи послаблення випорожнення (збільшення клітковини може призвести до послаблення, зменшення – до запорів).

Фахівці вважають, що близько 20-25 г клітковини на день допоможе забезпечити нормальну травну функцію кишківника (точну кількість клітковини зазначено в таблицях хімічного складу їжі). У середньому вважають, що не менше, як 400 г свіжих овочів та фруктів у денному раціоні забезпечать потрібну кількість клітковини, інакше кажучи – пребіотиків.

Чим корисна клітковина?

Вона підвищує імунітет, знижує ризик виникнення раку кишківника і серцево-судинних захворювань, поліпшує баланс гормонального фону, підвищує стійкість до стресів.

Де містяться пребіотики

Зовсім не обов’язково купувати дорогі препарати, щоб збагатити свій раціон пребіотиками. Давайте подивимося, в якій їжі є багато пребіотиків.

Пребіотики в продуктах
  • Бобові, зернові та злаки. Каші обов’язково потрібно їсти для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Особливо корисна вівсянка. Це можуть бути вівсяні пластівці або цільні зернятка – особливої ​​різниці немає.
  • Горіхи. Горіхи теж сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту завдяки високому вмісту пребіотиків. Найбільшу концентрацію корисних речовин мають звичайні волоські горіхи. В день потрібно з’їдати всього кілька горіхів.
  • Банани. У недозрілих, зеленуватих бананах міститься велика кількість пребіотиків.
  • Яблука. Поступне джерело клітковини й антиоксидантів, їх дуже зручно брати із собою, щоб підобідати.
  • Ріпчаста цибуля. Додавайте свіжий овоч у салати, оскільки теплова обробка значно знижує кількість пребіотиків.
  • Часник. Цей натуральний протизапальний засіб варто вживати так само, як і цибулю.
  • Насіння льону. Чудове джерело клітковини й жирних кислот Омега-3.
  • Кориця. Пряна приправа, що годиться не тільки для кави та каш, а й для фруктових салатів.
  • Молочні продукти. Найбільша кількість компонентів з пребіотиками міститься в йогурті, кефірі, сирі, ацидофільних молочних продуктах, бринзі.

«Погляд часу» №30-23.07.2020

Читайте також: Пробіотики для краси і здоров’я

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *