Що важливо знати, купуючи напівфабрикати

Харчуватися самими лише напівфабрикатами, звісно, не можна. Однак вони полегшують життя та вносять розмаїття у буденний раціон. І коли немає часу, дуже виручають.

До того ж напівфабрикати бувають різними. Це не лише готові салати чи сосиски сумнівної якості та свіжості, а й заморожені овочі та фрукти. Рибне або м’ясне філе – це теж напівфабрикати. Такі продукти – джерело вітамінів, амінокислот та білка.

Напівфабрикати – це вироби, повністю підготовлені для подальшої кулінарної обробки, й асортимент їх великий. І те, що всі вони без винятку шкідливі, – міф. Чимало виробників застосовують так зване «шокове заморожування», за якого продукти зберігають корисні властивості.

Всі напівфабрикати обов’язково мають містити інформацію про склад, навіть ті, які продають на вагу. Буває, прочитаєш, із чого виготовлено рибні нагетси, і розумієш, що рибою вони хіба що пахнуть. Однак у продажу є чималий асортимент, приміром, пельменів, які виготовляють лише з борошна, води, спецій та м’ясного фаршу. Тобто, продукт натуральний. Співвідношення фаршу та тіста має бути 50/50.

Якісні напівфабрикати повинні мати правильну форму, характерні для продукту колір та запах, пружну консистенцію. Не допустимо, аби у них були сухожилля, груба з’єднувальна тканина, подрібнені кістки. Також стежте, щоб на продукції була зазначена адреса виробника.

Котлети

Котлети мають бути правильної форми, без тріщин, бо це означає, що у них багато води, фарш – однорідним. Хліба та панірувальних сухарів повинно бути не більш ніж 20-25 %. Для здешевлення продукції у фарш додають хрящі, шкіру, сою, крохмаль та інші складники. Якісна котлета при смаженні має дещо зменшитися, неякісна – навпаки. Обов’язково звертайте увагу на термін придатності, навіть якщо це продукт глибокого заморожування. Якщо заморожені напівфабрикати злиплися, не купуйте їх. Це означає, що їх розморожували, а потім знову заморожували.

Фарш

Свіжий фарш має бути темний (за винятком фаршу з м’яса птиці) та блискучий, не обвітрений по краях. Поверхня трохи волога, але не липка, консистенція пружна. Найкращий спосіб оцінити якість та свіжість фаршу – понюхати його. Після кулінарної обробки вироби з фаршу мають бути соковитими, з приємним смаком.

Сосиски

Сосиски та сардельки також бувають різні. Від цього, щоправда, залежить і ціна на них. Під оболонкою, на жаль, часто містяться жири, багато солі, барвники, підсилювачі смаку та консерванти. Чим яскравіший виріб, тим більше в ньому барвників. Якісні сосиски під час приготування не повинні збільшуватися – це свідчить про вміст сторонніх речовин.

Експерти наголошують, що віддавати перевагу краще продуктам, що містять маркування ДСТУ – державні стандарти України. Позначка ТУ означає, що продукцію виготовлено за технічними умови. Напівфабрикати стають усе якіснішими та різноманітнішими. Однак не зловживайте ними.

«Уют» №6-04.02.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *