Щоб нітрати не лякали

Нітрати в ранніх овочах

Ранні овочі і перша зелень ростуть в екстремальних умовах, навіть якщо їх вирощують у теплицях. Адже для того, щоб вони швидше виросли, їм не тільки потрібні тепло і вода, а й безліч добрив. Тому виробники ними часто зловживають, щоб швидше отримати прибуток. Як наслідок, від овочів та зелені навесні досить часто трапляються отруєння нітратами.

Нітратів і пестицидів можна частково позбутися: для цього потрібно правильно вимити й очистити фрукти та овочі.

Кабачки, огірки, баклажани. Огірки повинні бути ніжно-трав’яного кольору, якщо вони темно-зелені, це свідчить про те, що їх «перегодували» нітратами. Перші огірки, кабачки і баклажани потрібно обібрати від шкірки. Зрізайте плодоніжку – це найотруйніше місце.

Огірки обібрати від шкірки

Салат, петрушка, кріп. Найбільше «хімії» накопичується у прожилках, черешках – тож не потрібно їх їсти. Зелень завжди швидше вбирає нітрати, і перед тим, як додавати її у страви, вимочіть протягом години у воді.

Помідори. Не купуйте помідори оранжево-червоні, наче недозрілі. Пам’ятайте, чим товстіша шкірка, тим більше «хімії».Не соромтеся і попросіть продавця розрізати помідор: якщо він із білою м’якоттю і товстими прожилками – це свідчить про великий уміст «хімії». Якщо ви все ж купили такі томати, потримайте їх у прохолодній воді близько години.

Помідор з нітратами
Помідор з нітратами
Помідор нормальний
Помідор нормальний

Капуста. У верхніх капустяних листках і качані міститься велика частина нітратів, тому їх потрібно викинути.

Картопля. У картоплі «хімія» збирається під шкіркою і в серцевині бульби. Тому після того як картопля закипіла, воду необхідно злити.

Найбільше накопичують нітратів такі культури: капуста, морква, огірки, кабачки, салат, редиска, редька, буряки, селера, кріп, петрушка, кавуни.

Плоди, у яких міститься багато нітратів, можуть «виділятися» серед інших досить великими розмірами. Крім того, можуть відрізнятися за кольором. Так, у нітратній морквинці серцевинка може бути білішою, ніж інші частини. Річ у тому, що саме там концентруються нітрати.

Як зменшити кількість нітратів:

✓ перед вживанням замочіть свіжі овочі на 2 год. у ледь підсоленій воді;

✓ під час відварювання 85 % нітратів виходить з овочів у воду. Але важливо відразу після приготування вийняти овочі з води. Готуючи борщ чи овочеву юшку, слід відварити весняні овочі 15 хв. у воді, злити її, а після цього готувати страву;

✓ відокремлюйте від плодів високонітратні частини;

✓ під час тушкування овочів не накривайте каструлю кришкою, частина нітратів вийде разом із парою;

✓ зменшити втричі кількість нітратів у продуктах допомагає кислота. Тому слід додавати до них трохи лимонного соку, чи яблучного оцту.

«Погляд часу» №19-07.05.2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *