Щоб розсада томатів не витягувалась і була міцна

Щоб розсада томатів не витягувалась і була міцна найкраще висівати помідори в другій половині березня. До цього часу насіння біологічно готове до проростання; сонячних днів стає все більше; світловий день більш тривалий.

Щоб розсада томатів не витягувалась і була міцна

Можна обійтися без підсвічування чи воно потрібне в мінімальній кількості.

Весняний посів забезпечує отримання міцного посадкового матеріалу. Він добре переносить пересадку.

Загущення посівів провокує подовження паростків, їх ослаблення. Вони тягнуться вгору, заважаючи один одному правильно розвиватися.

Сходи необхідно висвітлювати близько 13 год. щодня. Якщо природного світла недостатньо, потрібне підсвічування.

Нормальний розвиток забезпечується температурою приміщення близько 20 °С удень, уночі – 13 °С. У похмуру погоду її знижують. Такий режим забезпечує посилений ріст коренів, а не надземної частини. Надалі виходять міцні паростки з товстим стеблом.

Часті, рясні поливи дають надлишок води. Стебла починають посилено рости вгору, а коренева система слабшає. Вона може згнити, і тоді посадковий матеріал загине.

Для запобігання надлишку вологи потрібно:

  • щоб посівні ємності мали отвори для відводу зайвої води;
  • поливати 2-3 рази на тиждень. При температурі повітря нижче 20 °С досить одного поливу.

Паросткам не потрібна додаткова підгодівля. Їм достатньо поживних речовин, що містяться в ґрунті.

Дотримання термінів висіву, температурних і світлових вимог до вирощування, режиму поливів дадуть позитивний результат. Розсада помідорів виросте здоровою, легко перенесе пересадку у ґрунт.

Підгодівля з пива

У пиві містяться аланін, що підвищує стійкість рослин до посухи, аспаргінова кислота, стимулююча проростання насіння, глутамінова кислота, що сприяє «засвоєнню світла», пролін, що діє, як антистрес і багато іншого.

Але найголовніше те, що в пиві активований водою і киснем кореневий зародок ячменю виділяє рослинні гормони – гіберелову кислоту й ауксини, які сприяють здоровому розвитку рослин.

Приготувати пивну підгодівлю вкрай просто: у 10 л води розводимо 0,5 л світлого пива. Причому пиво найкраще брати найдешевше, бо саме в ньому міститься найбільше амінокислот, від яких більш дороге пиво очищають, бо вони можуть згубно позначатися на смаку напою.

Поливати таким добривом можна рослини на будь-якій із фаз розвитку: від розсади до плодоношення. У нерозбавленому ж пиві можна замочити насіння перед пророщуванням і посадкою.

«Уют» №10-11.16.03.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *