Що корисно для печінки

печінка
Печінка – «лабораторія» організму людини, яка виконує безліч функцій. Здоров’я печінки і повноцінна робота цього важливого органу залежить також від того, які продукти й напої ми вживаємо. Багато хто знає, що алкоголь, жирні, смажені, солоні й солодкі страви шкідливі для печінки. А про корисні саме для цього органу продукти відомо далеко не кожному.
Так, одним із найдоступніших продуктів, які сприятливо впливають на роботу підшлункової залози й печінки, є вівсяна каша. Тільки не «швидка» каша в пакетиках, яка заливається окропом, а цілі зерна вівса (краще пророщені). Якщо для вас цільнозернова вівсяна каша неприйнятна, то найбільш корисними після обробки залишаються крупні й щільні пластівці, які слід варити кілька хвилин, а не просто залити окропом.
З овочів найбільш корисні для печінки шпинат і броколі. Дієтологи наголошують, що броколі знижує ризик розвитку жирового гепатозу (неалкогольна жирова хвороба) і раку печінки. А шпинат допомагає печінці краще працювати завдяки вмісту в ньому антиоксиданту глутатіону. Також від розвитку жирової хвороби печінки захищають продукти, багаті рослинними поліфенолами: чорниця, сливи, оливки, чорний шоколад.
А з напоїв найбільш корисними для печінки дієтологи вважають зелений чай, чисту питну воду й каву (у розумних межах). Стандартні 2-3 чашки кави (60-80 мл), тільки не розчинної, а звареної з кавових зерен, в день допоможуть захистити печінку від розвитку цирозу.

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest