Що лікує каланхое

Що лікує каланхое
Що лікує каланхое

Для лікування здебільшого використовують листя

Каланхое пірчасте має пряме, часто розгалужене стебло заввишки 30-200 см, листки м’ясисті, нижні прості еліптичні, верхні – складні, пірчасті, з овальними листочками й округлими зубцями, між якими формуються виводкові бруньки. Для лікування беруть листки, коли рослина досягає 40 см і її нижня частина ущільнюється. Перед застосуванням треба витримати листя разом із трав’янистою частиною стебла 7 діб у темному місці з температурою 5-10 °С.

Що лікує каланхое

Сік каланхое пірчастого містить органічні кислоти (яблучну, щавлеву, оцтову, лимонну та інші), флавоноїди, катехіни, полісахариди, мікроелементи. Наявні у ньому речовини можуть спричинити серцеві розлади, проте один із глікозидів (бріофілін А) має сильну протипухлинну дію, а бріофілін С – інсектицидну. У традиційній медицині його застосовують у хірургічній, стоматологічній та акушерсько-гінекологічній практиці зовнішньо як ранозагоювальний та протизапальний засіб для лікування фурункульозу, абсцесу, флегмон, інфекцій, запалень та ревматизму, на початкових стадіях маститу (набряклі ділянки змащують ним і роблять примочки тричі на день), для полоскань рота при ангіні, виразковому стоматиті, ларингітові.

Свіже промите листя, сік, настойку використовують для зупинки кровотечі, лікування ран, тріщин на сосках, виразок, пролежнів, трофічних виразок, абсцесів, фурункулів, панарицію, при бешиховому запаленні шкіри. Особливо хороші результати дає лікування опіків та переломів. При трофічних виразках зрошують уражені місця та протирають набряклі тканини двічі-тричі на день, курс – 1,5-2 місяці. Для лікування ерозії шийки матки роблять аплікації (10-15 процедур). Лікують соком каланхое нежить. В аптеках його продають в ампулах та флаконах, також він входить до складу ліків від риніту.

Що лікує каланхое

Приготувати сік просто: візьміть свіжі листки, а при потребі й стебла рослини, якій більше 3 років (можна й із молодшої, але вона менш ефективна), промийте. Їх треба розім’яти у ступці, та якщо соку багато, вичавте пальцями. Сік збирають піпеткою й одразу використовують. Для тривалого зберігання сік роблять так: листя й стебла промивають, просушують серветкою, поміщають у прохолодне місце з температурою 5-10 °С на 7 діб, подрібнюють на кашку, віджимають крізь кілька шарів марлі та дають відстоятися. Зливають прозору рідину у скляний чи керамічний посуд, закривають. Сік зберігається 2 доби при температурі 10 °С.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *