Що любить картопля

Що любить картопля
Що любить картопля

Усі знають, що урожай картоплі значно збільшується при внесенні під неї органічних добрив, передусім гною. Систематичне застосування органіки покращує структуру землі, полегшує проникнення в її пори води і повітря, прискорює прогрівання. Що ще потрібно включити до «меню» картоплі, щоб отримати хороший урожай?

Як показують практика і досвід городників, слід вносити тільки напівперепрілий гній, у якому краще зберігається азот, особливо аміачний, і міститься більше органічної речовини, ніж у тому гною, що повністю перепрів.

Можна застосовувати під картоплю також провітрений низинний торф, який добре розклався. Якщо вносять чистий торф, то до нього на 4-5 кг додають 200-300 г деревного попелу.

Але найбільш цінним з усіх видів органічних добрив як за вмістом поживних речовин, так і за доступністю його для рослин є пташиний послід. Крім макроелементів, до його складу входять і мікроелементи: марганець, цинк, кобальт, мідь. Пташиний послід можна компостувати з торфом у співвідношенні 1 : 2, тобто на одну частину торфу беруть дві частини посліду.

Разом із внесенням напівперепрілого гною чи торфоперегнійного компосту дають мінеральні добрива. На сотку на дерново-підзолистих суглинках – 2,4 кг аміачної селітри, 2 кг простого чи 1 кг подвійного суперфосфату, 2 кг сірчанокислого калію; на супіщаних землях відповідно – 3,3, 2,4 і 2,3 кг на ту ж площу; на сірих лісових ґрунтах і чорноземах – 2,2, 1,6 та 1,5 кг. Оптимальна доза внесення сірчанокислого калію (сульфат калію) – 4 кг на сотку, нітроамофоски (що містить азот, фосфор і калій по 17 %) – 4 кг, нітрофоски (16 % азоту, 11 % фосфору і 14 % калію) – 5-6 кг на сотку.

Що протипоказано? Безпосередньо під картоплю не рекомендується вносити свіжий гній, оскільки розкладання соломи у ньому супроводжується розвитком великої кількості мікроорганізмів і споживанням ними розчинних сполук азоту та фосфору з ґрунту. Крім того, у ньому іноді є велика кількість насіння бур’янів. Гній також сприяє розвитку парші на бульбах.

Не можна удобрювати землю хлоровмісними добривами: хлористим амонієм, хлористим натрієм і каїнітом. Від них не тільки знижується урожай, але й погіршуються смак та крохмалистість бульб.

Ще потрібно враховувати, що ранні сорти більш чутливі до мінеральних добрив, ніж до органічних, вони використовують поживні речовини інтенсивніше за короткий час. А пізньостиглі сорти краще засвоюють поживні речовини з ґрунту і гною.

 

 

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *