Що ми знаємо про Великого Кобзаря

Що ми знаємо про Великого Кобзаря

9 березня виповнилося б 204 роки з дня народження Тараса Шевченка, напевно, найвідомішого українця у світі. Усі ми добре пам’ятаємо його офіційну біографію за шкільною програмою, однак найцікавіші факти з життя Кобзаря, як зазвичай залишаються поза увагою.

Цікаві факти з життя

2500 рублів заплатили за викуп Шевченка з кріпацтва.

11 років Шевченко провів під слідством, на військовій службі і на засланні.

Чай з ромом – улюблений напій Тараса Шевченка.

Борщ з сушеними карасями – улюблена страва Тараса Шевченка.

Факти про творчість

228 віршів увійшли до збірки «Кобзар».

20 повістей написано Тарасом Шевченком.

835 картин збереглися до наших днів.

3 п’єси написані Тарасом Шевченком (збереглася одна).

1000 примірників – становив тираж першого видання «Кобзаря» (1840 р.).

Пам’ять про Шевченка

На честь Тараса Шевченка названі: 1 астероїд, 1 гірська вершина, 1 місто і понад 200 сіл.

Ім’я Тараса Шевченка носять: 8 театрів, 11 міжнародних навчальних закладів і 40 загальноосвітніх навчальних закладів.

1378 пам’ятників у 36 країнах присвячені Шевченку.

7 метрів – найбільша висота статуї у Ковелі (Волинська обл.).

Також ми хочемо поділитися рецептом борщу з сушених карасів, який так любив Тарас Шевченко.

Борщ із сушених карасів

Для приготування Тарасового борщу будуть потрібні свіжі карасі (приблизно 1-1,5 кг), по одному корінцю моркви, петрушки і селери, 2 цибулини, запашний перець (10-15 зерен), пара лаврових листочків, шматочок вершкового масла (100 г), пара сушених грибочків, свіжий буряк (200 г), 1,5 скл. бурякового розсолу, півкачана капусти, пара ложок борошна, зелень, 0,5 скл. сметани (100 г).

У великій каструлі зварити моркву, корінь петрушки, корінь селери, одну цибулину, запашний перець, лавровий лист, гриби. Процідити бульйон.

Нюанс: усі корінці можна викинути – вони віддали свої соки, а гриби потрібно залишити і дрібно порізати.

У проціджений бульйон покласти нашатковану капусту й очищений і порізаний буряк. Усе зварити.

Дрібно нарізати цибулину, що залишилася, й обсмажити на олії. Змішати з ложкою борошна. Додати у борщ обсмажену цибулю і буряковий розсіл. Закип’ятити.

Карасів для борщу обваляти у борошні, добре підсмажити на олії на великому вогні.

Нюанс: Для такого борщу треба брати дрібних карасів (вони солодкі, інша риба не дає такого ефекту) і смажити до сухості – тому борщ має таку назву.

Опустити обсмажених карасів у борщ і довести до кипіння. Готовий борщ подавати до столу зі сметаною і зеленню. Закушувати – пампушками з часником.

FacebookTwitterPinterest