Що приготувати на Новий рік
Скласти святкове меню – справа дуже навіть відповідальна. Адже саме від цього залежить настрій гостей. А 2020 рік особливий. По-перше, він високосний. По-друге, щур – тварина компанійська, сімейна. І про це потрібно пам’ятати при складанні новорічного меню.
Варто додати ще одну добре відому якість гризуна: прекрасний апетит і обжерливість. Він їсть багато і практично все. Достаток – це правило № 1 для новорічного столу – 2020. Тому вам, швидше за все, знадобиться багато різних рецептів, щоб було чого погризти. Бажано, щоб хоча б деякі новорічні страви у рік Щура були білого кольору, тому що це рік Білого Щура. Білий – це благородний колір, колір чистоти. Білі скатертини, білий красивий посуд дуже навіть не завадять. Як і новорічні білі стрічки на столі, вишукані серветки, білі свічки, шишки і сніг. Усе це для оформлення новорічного столу.
А тепер про головне – новорічні страви.
Барвистий гарнір із картоплі
- 3 червоні болгарські перчини,
- 2 морквини,
- 1 пуч. кропу,
- 6 картоплин,
- 6 ст. л. йогурту без добавок,
- 2 ст. л. консервованої кукурудзи,
- 1 ст. л. томатної пасти,
- 2 ст. л. олії,
- сіль – за смаком.
Картоплю наріжте шматочками і відваріть. Обсмажте натерту моркву до м’якості. Подрібніть у блендері до стану пюре. Окремо обсмажте подрібнений болгарський перець із томатною пастою. Складіть у чашу блендера і подрібніть у пюре. 1/3 готової картоплі подрібніть товкачем і змішайте з морквяним пюре. 1/3 також подрібніть і змішайте з масою з болгарського перцю. 1/3 картоплі розімніть із подрібненим кропом.
Застеліть глибоку тарілку харчовою плівкою, викладіть перший шар червоного пюре, потім пюре з кропом і морквяне пюре. Притисніть і переверніть тарілку так, щоб гарнір виявився на блюді червоним шаром вгору, зніміть плівку. Полийте зверху йогуртом і прикрасьте консервованою кукурудзою.
Ялинкові шари
- 100 г оселедця,
- 1 ст. л. майонезу,
- 50 г сиру,
- 1 буряк.
Для прикраси:
- 20 г кунжуту,
- 6-10 оливок,
- зелена цибуля.
Відваріть буряк, натріть на дрібній тертці. Злийте сік з отриманої маси. Натріть сир і додайте його до буряка. Додайте майонез і ретельно перемішайте.
Приступайте до оформлення: зробіть із бурякової маси невеликі коржі, покладіть всередину шматочок оселедця, далі сформуйте кулі й обваляйте їх у кунжуті і тертому сирі.
Для прикраси розріжте зелене пір’ячко від цибулі на дві частини, щоб вийшли невеликі смужки. Зріжте один бік в оливок, потім протягніть цибульне «кріплення» в оливку і помістіть на закуску. Тепер кулі дійсно схожі на ялинкові іграшки.
Салат «Хлопушка»
- 300 г копченої курки,
- 350 г консервованої кукурудзи,
- 200 г моркви по-корейськи,
- 2 зуб. часнику,
- 60 г родзинок,
- 2 ст. л. апельсинового соку,
- 1 ч. л. лимонного соку,
- 0,5 ч. л. меду,
- 3 ст. л. сметани, сіль.
Куряче м’ясо розберіть на волокна, перекладіть у миску. Додайте кукурудзу, моркву, заздалегідь замочені родзинки і подрібнений часник. Лимонний, апельсиновий сік змішайте з медом і сметаною. Додайте сіль, якщо потрібно, перемішайте. Полийте салат заправкою, перемішайте.
Салат «Пікантний»
- 100 г твердого сиру,
- 2 кисло-солодких яблука,
- 3 ст. л. ядер волоських горіхів,
- 1 ст. л. сметани,
- сіль,
- чорний мелений перець.
Сир натріть на дрібній тертці, горіхи подрібніть, в останню чергу натріть на крупній тертці яблука. Посоліть, поперчіть, заправте салат сметаною. Перемішайте.
Свинина під апельсиновим джемом
- 3 кг свинячої вирізки,
- 2 цибулини,
- морквина,
- лимон,
- 2 апельсини,
- 1 пуч. зелені,
- 3 шт. лаврового листка,
- 6-8 шт. чорного перцю горошком,
- 2 ст. л. апельсинового джему,
- чорний перець мелений, сіль.
М’ясо обв’яжіть нитками, формуючи рулет. Викладіть на форму для запікання. Крупно наріжте моркву і цибулю. Подрібніть зелень. Налийте у форму окріп так, щоб він покривав третину. Викладіть овочі, зелень, лавровий лист і перець горошком. Натріть цедру лимона й апельсинів і додайте у воду. Вичавіть лимонний сік і змішайте з 2 ст. л. солі. Вилийте у форму. Накрийте м’ясо фольгою і запікайте при 170 градусах 1 год. 15 хв. Дістаньте з духовки, зніміть фольгу і залиште на 30-60 хв. Посоліть і поперчіть м’ясо і знову відправте у духовку на 20 хв. Змастіть джемом і запікайте ще годину.
Святкова індичка з гарбузом
- 800 г індички,
- 400 г гарбуза,
- 200 г печериць,
- цибулина,
- 200 мл вершків,
- лимон,
- сіль,
- чорний перець мелений.
Гарбуз очистіть і наріжте великими кубиками, індичку наріжте на стейки, а лимон поріжте на часточки. Цибулю і гриби подрібніть. Обсмажте цибулю до прозорості. Потім додайте гриби з гарбузом і тушкуйте 10 хв. Додайте вершки і тримайте на вогні без кришки ще 10 хв. За цей час натріть стейки з індички лимоном і обсмажте їх. Дайте трохи охолонути і наріжте індичку кубиками, перекладіть у форму для запікання, залийте вершково-грибним соусом із гарбузом. Запікайте у духовці 30 хв. при 180 градусах.
Для святкової сервіровки індичку буде досить нарізати слайсами.
Закуска «Дід Мороз»
- 4 помідора,
- 200 г твердого сиру,
- 3 зуб. часнику,
- 3,5 ст. л. майонезу,
- 8 шт. чорного перцю горошком,
- сіль.
Помийте помідори. З боку плодоніжки зробіть отвір, щоб пролізла чайна ложка. Ложкою акуратно приберіть м’якоть. Твердий сир натріть на середній тертці. Часник подрібніть. Змішайте його з натертим сиром і майонезом. Сирною масою начиніть кожен помідор так, щоб зверху була гірка.
На місці бороди виріжте на помідорах невеликий трикутник. У цьому прорізі тонкою смужкою викладіть майонез. Зверху сирних гірок покладіть верхівки, які ви зрізали. Плодоніжку можете видалити, а на її місці сформувати сирний помпон. Із чорного перцю горошком сформуйте очі, а зі шматочка помідора – ніс.
Новорічний рулет із мандаринами
- 7 мандарин,
- 225 мл мандаринового соку,
- 5 шт. яєць,
- 160 г цукру,
- 80 г крохмалю,
- 60 г олії,
- 1 ч. л. лимонної цедри,
- 30 мл лимонного соку,
- 1 ч. л. ванільного екстракту,
- 400 мл вершків.
Для крему змішайте 80 г цукру і 20 г кукурудзяного крохмалю, влийте сік мандарина і перемішайте. Потім додайте лимонний сік і 0,5 ч. л. цедри. Поставте крем на маленький вогонь і варіть, помішуючи, поки він не стане густим. Потім накрийте харчовою плівкою і залиште охолоджуватися.
Для тіста відокремте яєчні білки від жовтків. Збийте білки з дрібкою солі, додайте 40 г цукру і збивайте до стійких піків. Жовтки змішайте з ваніліном і 40 г цукру, потім збийте до пишної білої маси. Додайте 0,5 ч. л. цедри лимона і перемішайте. Потім додайте 30 г крохмалю і перемішайте. Тепер поступово, помішуючи, додайте ще 30 г крохмалю. Змішайте цю частину тіста з білками і добре перемішайте. Поступово влийте олію і перемішайте до однорідної маси.
Застеліть деко пергаментом і змастіть маслом. Викладіть тісто і розрівняйте його. Випікайте корж 15-20 хв. при температурі 180 °С.
Збийте вершки і змішайте до однорідності з мандариновою масою. Очистіть мандарини від шкірки і плівок, розділіть їх на часточки.
Змастіть бісквіт кремом, викладіть мандарини на одну сторону і промажте їх зверху кремом.
За допомогою пергаменту згорніть рулет, залиште його у холодильнику на кілька годин. Потім зніміть папір і посипте цукровою пудрою. Рулет можна прикрасити зверху шоколадною крихтою чи листям м’яти.
Святковий салат із гранатом
- 250 г брюссельської капусти,
- 250 г гарбуза,
- 1 зуб. часнику,
- 0,25 шт. граната,
- 40 г меду,
- 0,5 ст. л. гірчиці,
- 30 мл винного оцту,
- 140 мл оливкової олії,
- 15 г вершкового масла,
- яблуко,
- 20 г шпинату,
- 25 г салату романо,
- 20 г руколи,
- цукор,
- сіль,
- чорний перець мелений.
Брюссельську капусту киньте у підсолений окріп, варіть 3-4 хв. Відкиньте її на друшляк і перекладіть у крижану воду. Вершкове масло розігрійте на сковороді. Подрібніть часник і відправте його разом із брюссельською капустою до масла. Посоліть і поперчіть. Готуйте 1,5-2 хв., помішуючи.
За допомогою ножа виріжте 25-28 кульок із гарбуза. Обсмажте їх на розігрітій оливковій олії, додавши цукор, сіль і перець за смаком. Готуйте 2-3 хв., постійно помішуючи.
Мед змішайте з гірчицею й оцтом, посоліть і поперчіть. Збийте цю суміш, у процесі вливаючи оливкову олію.
Розберіть гранат, відокремте зернята. Яблуко наріжте тонкими часточками. Їх у свою чергу залийте 2 ст. л. вищевказаного соусу. Зелень змішайте із залишками соусу.
Викладіть частину зелені на тарілку, зверху – гарбуз, далі – брюссельську капусту і яблуко. Посипте салат зернятками граната.
«УЮТ» №52-2019