Що зміниться у маркуванні харчових продуктів?

Що зміниться у маркуванні харчових продуктів
Що зміниться у маркуванні харчових продуктів?

Верховна Рада прийняла законопроект № 8450 «Про інформацію для споживачів харчових продуктів», згідно з яким виробників зобов’яжуть вказувати увесь склад продукту.

Що зміниться?

• Виробникам забороняється закривати інформацію про товар будь-якими наклейками чи іншою текстовою/ графічною інформацією;
• усі написи на етикетці повинні бути зроблені українською мовою і бути читабельними;
• виробник обов’язково повинен в інформації про товар вказати добавки чи інгредієнти, які можуть викликати алергію. Що стосується інформації про наявність у складі генно-модифікованих продуктів (ГМО), то цю інформацію вказувати вже необов’язково. Найбільш шкідливі для здоров’я добавки повинні бути виділені жирним шрифтом;
• змінено правила вказівки термінів придатності. Так, для швидкопсувних продуктів буде збережене маркування «вжити до», а для всіх інших буде вказуватися їхній мінімальний термін придатності;
• на рибних і м’ясних продуктах обов’язково потрібно вказувати, піддавалися вони розморожуванню чи ні;
• термін придатності не потрібно розміщувати на свіжих овочах, фруктах, хлібобулочних і кондитерських виробах, а також на цукрі, оцту і солі.

Виробників, які порушать закон про маркування харчових продуктів чекають штрафи від 37 тис. грн і вище. Але найголовніше: якщо на етикетці товару буде виявлено порушення, він знімається з продажу і його не можна повернути на полиці магазинів до тих пір, поки виправляються помилки, допущені на етикетці.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *