Щоб не гірчило молоко

Щоб не гірчило молоко
Щоб не гірчило молоко

Із такою проблемою часто стикаються господарі-початківці. Щоб уникнути гіркого присмаку молока, треба знати причини його виникнення. Сторонні присмаки і запахи виникають під впливом різних факторів.

Насамперед, молоко буває гірке у кінці лактації корів, і з цим уже нічого не вдієш. Воно може гірчити при поїданні тваринами кормів, що містять багато ефірних олій, а також полину, люпину, деревію, ромашки, зеленого капустяного листя, бадилля буряка, сирої картоплі, запліснявілих сіна чи соломи, згірклих концентратів тощо. У молока з’являється неприємний смак при поглинанні ним запахів приміщення чи молочного посуду (особливо при зберіганні у нелудженому мідному чи залізному).

Причиною гіркого присмаку при зберіганні молока є переважно мікроорганізми, які у результаті своєї життєдіяльності розкладають вуглеводи, білки та жири. У природі існує безліч корисних молочнокислих бактерій, завдяки роботі яких ми і п’ємо кисляк, кефір, їмо сир та сметану. Однак у молоці можуть розмножуватися також шкідливі мікроорганізми. У процесі зберігання за певних умов мікроорганізми розщеплюють жири молока, а продукти розщеплення використовують для свого живлення. При цьому виділяється масляна кислота, яка саме й надає прогірклості. Найчастіше це зустрічається у вершках, сметані, маслі.

Як же впоратися з підступними бактеріями, які псують молоко? Дотримуватися правил зберігання. Адже тільки-но видоєне молоко має бактерицидні властивості, тобто здатне затримувати розвиток мікроорганізмів у ньому протягом 2-5 годин. Після цього кількість бактерій різко збільшується. Щоб затримати їхнє розмноження, молоко треба відразу після доїння охолодити до +5-8 градусів. Зберігання його при такій температурі збільшує тривалість бактерицидної фази до 20-48 год. Це дозволяє зберегти молоко вечірнього надою до ранку у доброякісному стані, і вершки гіркими вже не будуть.

Однак свіже молоко має бути профільтроване через марлю. Не слід забувати і про те, що дійницю після кожного використання слід ретельно мити і дезінфікувати.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *