Щоб зберегти урожай картоплі

 урожай картоплі

Середньоранні сорти картоплі збирають на початку серпня, середньостиглі та середньопізні – наприкінці серпня-у вересні, пізні – на місяць пізніше. У середньопізніх і пізніх сортів урожайність, як правило, вища, а сама картопля смачніша за рахунок більш високого відсотка крохмалю, що міститься у бульбах.

Якщо бадилля у цей час ще продовжує рости, то за 10-15 днів до збирання урожаю його слід скосити. Це прискорить дозрівання бульб і поліпшить їхню лежкість. Для отримання високого урожаю важливо проводити регулярний полив. Однак зараз це стосується тільки пізніх сортів, у яких стебла і листя ще зелені. Зрошення припиняють за три тижні до збирання картоплі. Інакше бульби стануть водянистими і будуть погано зберігатися. Поливають рослини увечері з розрахунку 2-2,5 відра води на 1 м². На легких ґрунтах зрошують частіше, але меншими дозами, а на важких – рідше, але щедро, так, щоб вода поступово вбиралася у землю без утворення калюж. Наступного дня після поливу проводять розпушування, але не раніше ніж вода всотається у ґрунт.

Для того щоб зберегти урожай, потрібно і в серпні захищати рослини від колорадського жука. На початку серпня на пізніх сортах можна ще використовувати хімічні інсектициди. Застосовують і біологічні препарати фітоверм, актофіт. На величину урожаю і якість бульб, а також на зменшення втрат під час зберігання впливає своєчасне збирання. Приріст бульб зменшується тільки при підсиханні бадилля, тому їх тривале перебування у ґрунті після відмирання стебел викликає зменшення ваги картоплі і погіршує її лежкість. Необхідно правильно проводити збирання і сортування урожаю. Зазвичай городники вже при викопуванні сортують бульби за розміром на крупні, що використовуються в їжу і для реалізації, середні, що відбираються на посадку, і дрібні, які згодовуються тваринам.

Тому у насіннєву картоплю потрапляють бульби від неврожайних, хворих рослин, що призводить до швидкого виродження сорту. Для збереження сортності слід відбирати насіннєвий матеріал із найбільш урожайних і здорових кущів, причому брати бульби масою понад 20 г, які повністю відповідають ознакам сорту. Потім ці бульби треба озеленити при розсіяному світлі (так вони краще збережуться і не будуть пошкоджуватися гризунами). Одним із важливих прийомів профілактики хвороб картоплі у кінці літа є чеканка, тобто підрізування і видалення з ділянки нижнього листя, що лежить на землі й уражається фітофторою. Цю операцію доцільно проводити при дуже сильних дощах у період полягання стебел.

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *