Шпаргалка городнику
Корисні поради для городника при підготовці і посіві насіння:

- Вибирайте перевірені районовані сорти і гібриди. Не намагайтеся щороку купувати новинки. Звичайно, експерименти на ділянці – це завжди цікаво, але щоб отримати гарантований урожай, надавайте перевагу перевіреним сортам і гібридам, які підходять для вашого регіону.
- Вираховуючи терміни посіву, не забудьте додати час на проростання насіння. Якщо сходи капусти з’являються на 3-5-й день після посіву, огірків – на 4-6-й день, то сходи баклажанів можуть з’явитися тільки через 10-12 днів після посіву. Час проростання насіння залежить також від умов його зберігання, передпосівної обробки.
- Для підвищення холодостійкості і стресостійкості майбутньої розсади, посівний матеріал рекомендується загартовувати. Це особливо важливо для теплолюбних овочів: томатів, перцю, баклажанів і огірків.
Для цього набрякле насіння покладіть на 10-12 год. на нижню полицю холодильника. А потім дістаньте і через 12 год. знову повторіть загартовування. Щоб отримати потрібний ефект, достатньо виконати таку процедуру тричі. - Висівайте насіння одразу в окремі ємності. Сіянці багатьох культур погано переносять пересадку: болісно реагують на пошкодження кореневої системи. До таких рослин належать усі гарбузові, а також перець і баклажани.
Якщо ви висіваєте насіння овочів у спільний контейнер, не загущуйте посіви, щоб сходи менше хворіли і їх коріння не перепліталося.
Після посіву накрийте ємності кришкою чи плівкою, але не щільно, оскільки насіння має «дихати». Поставте у тепле місце і стежте за вологістю ґрунту: земля не повинна пересихати, інакше насіння не проросте.
«Уют» №10-4.03.2021