Шведський салат з огірків на зиму
Шведський салат на зиму – один із кращих способів консервації огірків у банках. Рецепт дуже простий і перевірений.
Інгредієнти:
- маленькі огірки – 2 кг,
- вода – 2 л,
- сіль – 0,5 скл.,
- насіння гірчиці – 3 ч. л.,
- середня морква – 2 шт.,
- чорний перець – 18 зерен,
- запашний перець – 18 зерен.
Для маринування:
- вода – 875 мл,
- оцет – 500 мл,
- цукор – 2 скл. (1 скл. = 250 мл).
Приготування
Огірки повинні бути свіжими. Ретельно вимийте їх під холодною проточною водою. Обріжте кінці в огірках. Наріжте тонкими скибочками товщиною приблизно 1-1,5 мм.
Помістіть усі нарізані огірки у велику миску. На 2 л холодної води налийте 0,5 скл. солі. Розмішайте воду, поки сіль не розчиниться, і вилийте в миску з огірками. Змішайте все це і залиште на 1-3 год. при кімнатній температурі.
Якщо огірки нарізали на майже прозорі скибочки, то замочіть їх у воді з сіллю на 1 год. Якщо товщиною до 1,5 мм – на 2 год. і на 3 год. – товще, ніж 1,5 мм. Після цього ретельно вилийте воду і покладіть огірки в миску.
Приготуйте 6 банок по 720 мл або банки різної місткості. У цілому вони матимуть ємність близько 4300 мл. Банки повинні бути ідеально чистими і бажано оброблені киплячою водою.
Очистіть моркву і наріжте її скибочками. Розділіть по банках, щоб у кожній із них була однакова кількість моркви. Вилийте 0,5 ч. л. насіння гірчиці і по 3 зерна чорного і запашного перцю у кожну банку.
Покладіть скибочки огірків у банки. Не заповнюйте занадто щільно, щоб вода вільно заповнювала проміжки між скибочками.
Приготуйте розсіл. Налийте 3,5 скл. води у каструлю. Додайте 2 скл. простого цукру. Закип’ятіть воду з цукром. Розмішуйте, поки увесь цукор не розчиниться. Налийте 2 скл. 10 % оцту і знову доведіть розсіл до кипіння, потім вимкніть його. Заповніть усі банки цим розсолом.
Не поспішайте з закриттям банок і наливанням розсолу. Між шматочками огірків багато бульбашок повітря. Щоб позбутися їх, я рекомендую ретельно перемішати уміст банок, наприклад, дерев’яною шпажкою або паличкою для суші чи довгою ложкою для коктейлів та десертів. Імовірно, після видалення повітря з банок, вам потрібно буде додати трохи розсолу. Тільки після цього банки з салатом можна щільно закрутити.
Тепер шведський салат потрібно ще трохи пастеризувати. На дно широкої каструлі покладіть бавовняну тканину. Помістіть банки поруч, але не в контакті одна з одною. Налийте воду максимум на 3/5 висоти банки. Встановіть середню потужність плити і доведіть воду до кипіння, після чого на мінімальному вогні пастеризуйте банки десь 10 хв.
Потім переверніть банки догори дном, щоб перевірити, чи щільно вони закриті. Чекаємо повного охолодження і відправляємо банки зі шведським салатом у прохолодне місце.
Смачного!
«Уют» №32-5.08.2021