Шипшина для діабетиків
Для діабетиків плоди шипшини – скарбничка здоров’я. За вмістом вітаміну С їм належить пальма першості серед усіх дикорослих вітамінних рослин.

Їх застосовують хворі для відновлення зору.
Для нього потрібно змішати і перемелоти у кавомолці:
- 200 г сухих плодів шипшини,
- 200 г лимонника китайського,
- 100 г трави очанки.
2 ст. л. суміші запарюють у термосі 300 мл окропу. Через 30 хв. проціджують і п’ють тричі на день по 50 мл. А запарені плоди і трави кладуть у марлеві мішечки і прикладають до очей.
Також восени зібрані стиглі плоди шипшини кладуть на годину в морозильну камеру. Коли виймають, вони стають м’якими. Ягоди перетирають через сито. Отриману масу розкладають по банках і зберігають у прохолодному місці. Цукор не додають! Для поліпшення зору щодня з’їдають по 50-70 г перетертої шипшини.
Кісточки, що залишилися після перетирання, не викидають, а сушать, подрібнюють у кавомолці. У них, можна сказати, вся сила шипшини. Тому можна приготувати олію, яка, окрім зору, покращує функцію печінки, жовчного міхура, підшлункової залози та серцево-судинної системи.
Заливають кісточки кукурудзяною олією у пропорції 1 : 1. Тримають на водяній бані 30-50 хв. Коли вона набуває яскраво-помаранчевого кольору, проціджують і розливають по пляшках. П’ють по 1 ст. л. тричі на день перед їдою і обов’язково лише натщесерце.
Також готують олію з самої шипшини, яка нормалізує обмін речовин при цукровому діабеті. Часто через погану роботу печінки у діабетиків бувають алергічні висипи і тріщини на п’ятах, трофічні виразки. Тому олію застосовують як ранозагоюючий засіб. Вона також підходить для лікувального масажу і зміцнення імунної системи.
Змішують по 100 г свіжих або сухих плодів шипшини, обліпихи та кореня аїру, 200 г листя волоського горіха. Свіжі ягоди перекручують на м’ясорубці, а сухі подрібнюють у кавомолці. Листя і коріння дрібно нарізають. Підготовлену сировину заливають олією так, щоб повністю її вкрила. Томлять на водяній бані протягом години, настоюють до охолодження. Проціджують і розливають у скляні пляшки. Зберігають у холодильнику.
Змащують уражені ділянки шкіри. П’ють по 1 ч. л. тричі на день перед їдою.
Збір із плодами шипшини допомагає стабілізувати і знизити рівень цукру в крові, поліпшити загальний стан людей, які живуть із діабетом.
Для нього потрібно змішати:
- 20 г сухих плодів шипшини,
- 10 г плодів ялівцю,
- 20 г насіння льону,
- 25 г листя
- 25 г брусники,
- 25 г чорниці,
- 25 г трави галеги лікарської,
- 10 г кореня кульбаби,
- 10 г цикорію звичайного.
1 ст. л. ретельно вимішаної суміші заливають 300 мл холодної води, доводять до кипіння, варять 3 хв., 15 хв. настоюють, проціджують.
Приймають по 100 мл 2-3 рази на день перед їдою.
«Погляд часу» №5-28.01.2021