Сіль не дасть яйцю тріснути, а оцет допоможе фарбі лягти рівномірно

Сіль не дасть яйцю тріснути, а оцет допоможе фарбі лягти рівномірно

Способів фарбування є дуже багато, ми ж розкриємо деякі секрети, завдяки яким крашанки будуть не тільки красивими, а й безпечними для здоров’я.

Наближається Великдень. Однією з незмінних традицій, без якої неможливо уявити це свято, є розфарбовування великодніх яєць. Згідно з церковною традицією, фарбувати їх потрібно у Чистий четвер.

Перед тим як фарбувати яйця, необхідно взяти до уваги кілька правил:

  • перед фарбуванням промийте яйця у мильному розчині та протріть ватою, змоченою горілкою чи білим оцтом. Це знежирить шкаралупу, а фарба ляже рівномірно;
  • фарбувати яйця потрібно чистими руками, без крему, щоб не залишити відбитків;
  • щоб шкаралупа не тріснула під час варіння, яйця треба на годину-дві залишити при кімнатній температурі, а у воду додати 1 ст. л. солі;
  • при фарбуванні синтетичними барвниками не використовуйте металевий посуд;
  • не варіть яйця більше 10 хв., переварені – не смачні і не корисні;
  • фарбувати можна вже зварені яйця;
  • якщо після фарбування залишити яйця у відварі на всю ніч у холодильнику, то забарвлення буде яскравішим;
  • для посилення кольору у відвар можна додати оцет (на літр розчину 1-2 ст. л. оцту);
  • щоб додати крашанкам блиску, витріть їх насухо та змастіть соняшниковою олією.

Сьогодні більшість усе менше користується природними барвниками, надаючи перевагу штучним. Вони дають насичені яскраві кольори, а на фарбування не потрібно витрачати багато часу. Попри те, що всі барвники, які ми можемо знайти на полицях магазинів, дозволені та вважаються безпечними, ставитися до них потрібно з осторогою. Тому фахівці радять уникати будь-яких штучних барвників алергікам, астматикам та вагітним.

Серед природних барвників найпопулярніший – цибулиння. Залежно від кількості і кольору лушпиння, крашанки будуть від жовтого до насиченого цегляного кольору. Спочатку лушпиння промийте, залийте водою і варіть 30 хв., потім відвар повинен настоятися декілька годин. Покладіть яйця так, щоб лушпиння їх покривало, варіть 10 хв., вийміть та дайте охолонути.

Для отримання рожевого кольору використовують сік буряка. На 1 л бурякового соку додайте 1-2 ст. л. оцту, підігрійте, опустіть у теплий сік зварені яйця і залиште на годину (від 30 хв. до 2 год., залежно від бажаного кольору).

Синього кольору яйця набувають при замочуванні у настої червонокачанної капусти. У 0,5 л води замочити 2 дрібно порізані капустини, до розчину додати 6 ст. л. білого оцту, розчин має настоятися близько 10 год., після цього у ньому потрібно замочити відварені яйця.

Золотисто-жовтий колір надасть відвар куркуми. У гарячу кип’ячену воду додайте 2-3 ст. л. куркуми, в отриманій рідині замочіть яйця. Міцно заварений чорний чай забарвить великодні яйця у коричневий колір. Пофарбувати яйця у зелений колір можна, зваривши їх із листям кропиви чи шпинату.

 

FacebookTwitterPinterest