Сіль шкідлива для ґрунту

Іноді у літературі з овочівництва рекомендують використовувати кухонну сіль для боротьби з бур’янами, шкідниками та хворобами рослин. Поливати сіллю радять цибулю, моркву, часник, помідори. Але ці рекомендації не підтверджені спостереженнями, а часто навіть можуть нашкодити.

Кухонна сіль містить натрій і хлор. Хлор, як відомо, шкідливий для багатьох рослин. І хлор, і натрій витісняють із ґрунту іони кальцію. У результаті ґрунт запливає, погано пропускає воду, елементи живлення переходять у недоступну для рослин форму, у них починається хлороз.

Звичайно, хлористий натрій у водному розчині є електролітом, який швидко розкладає органіку. Але це короткочасна дія. Тому, щоб не виснажити землю, потрібно вносити підвищені дози органічних добрив. А з органікою і без солі все добре росте. Хоча засолити ґрунт можна навіть прісною водою при сильному випаровуванні та щедрих поливах. У цьому випадку він покривається білим нальотом. І якщо земля вже засолена, восени її необхідно добре полити (промити), внести гіпс (2-3 кг на 10 м²), розсипаючи по поверхні і злегка загортаючи граблями. Хороші результати можна отримати, якщо на наступний рік внести гній або посіяти сидерати.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *