Скільки років можна зберігати варення?

Якщо домашнє варення варили з дотриманням усіх рекомендацій, а саму консервацію зберігали правильно, тоді його можна зберігати від 3 до 5 років. Однак термін придатності також залежить від кількох факторів:
- якщо під час варіння додати до варення велику кількість цукру, з часом консервація почне зацукрюватися – однак її можна буде безпечно їсти чи використовувати для випічки;
- недостатня кількість цукру може призвести до того, що варення швидко зіпсується – такий продукт може не простояти навіть півроку.
Якщо ви помітили ознаки бродіння чи появи цвілі, краще його не їсти. Також звертайте увагу на такі моменти:
- на внутрішній частині металевої кришки з’явилася іржа – краще не їсти;
- хоча б трішки вздулася кришка – відмовтеся від споживання;
- консервація стала не придатною в їжу, якщо з’явилася цвіль навіть на кришці, а не на варенні.
Як подовжити термін придатності
Щоб подовжити термін придатності зацукрованого варення, можна переварити його ще раз із гарячою водою та лимонною кислотою. Орієнтовано пропорції повинні бути такими: на 1 л варення потрібно взяти 1/4 скл. окропу та 2 г лимонної кислоти.
«Уют» №6-9.02.2023