Смачні салати без майонезу – реально!

Пропонуємо дуже смачні салати без майонезу: «Празький» з м’ясом, «Шопський» – дуже схожий на «Грецький» і третій салат, звичайно ж із грибами.
Салати не тільки низькокалорійні, але й ситні. Такі салати прекрасні не тільки для святкового столу, але і на кожен день. Великий плюс цих салатів – доступність усіх продуктів.
Салат «Празький»
- 300 г курячого філе,
- 4 відварених яйця,
- 1-2 свіжі огірки (залежно від розміру),
- зелена цибуля,
- морква.
- Заправка: 1 варений жовток,
- 1 ч. л. зернистої гірчиці,
- 3-4 ст. л. олії, сіль – за смаком.
Куряче філе й огірки нарізати невеликими шматочками.
Один жовток відокремити для заправки салату, а білок і інші яйця нарізати кубиками. Моркву нарізати тонкими смужками. Дрібно нарізати зелену цибулю.
Приготувати заправку: до жовтка додати гірчицю, сіль і розтерти. Потім частинами додавати оливкову олію. Розмішати і заправити салат.
Ретельно перемішати, викласти у салатник, прикрасити зеленою цибулею.
Салат «Шопський»
- 2 помідори,
- 2 огірки,
- 2 болгарські солодкі перчини,
- червона цибулина,
- 15 маслин без кісточок,
- петрушка,
- 120 г бринзи,
- 3 ст. л. олії,
- 1 ст. л. соку лимона чи яблучного оцту.
Перш за все запекти перець. Порізати його уздовж на 2-3 частини, очистити від насіння. Викласти зрізом вниз на деко, змащене маслом. Запікати 20-25 хв. при температурі 200 °С.
Дати перцям охолонути. Акуратно зняти шкірку за допомогою ножа. Порізати великими кубиками. Помідори і огірки також нарізати великими кубиками, цибулю – півкільцями. Подрібнити петрушку. Маслини розрізати навпіл, бринзу – порізати на невеликі кубики.
Заправити салат сумішшю оливкової олії і лимонного соку. Акуратно перемішати.
Викласти салат у салатник або блюдо, зверху – бринзу, прикрасити маслинами і листочками петрушки.
Салат із грибами, кукурудзою і яйцем
- 300 г грибів,
- 1/2 банки кукурудзи,
- огірок,
- 3 яйця,
- цибулина,
- морквина.
- Заправка 1: сметана.
- Заправка 2: соєвий соус з оливковою олією 1 : 1.
Гриби порізати не дрібно, обсмажити у невеликій кількості рафінованої олії. Посолити, поперчити.
Подрібнити цибулю, моркву, обсмажити до золотистого кольору.
Відварені яйця порізати на невеликі кубики. Із кукурудзи злити розсіл. Змішати всі інгредієнти, заправити салат.