Смачні страви з курячої печінки
Куряча печінка готується доволі швидко і просто, Це один із найдоступніших і недорогих субпродуктів. Завдяки високому вмісту білка, вітамінів і мікроелементів вона є незамінною в раціоні дорослих та дітей.
Куряча печінка у сметані

Склад:
- 350 г печінки,
- велика цибулина,
- маленька морквина,
- 2 ст. л. сметани,
- 2 ст. л. олії,
- спеції,
- зелена цибуля – за бажанням.
Приготування
Почистити овочі. Натерти моркву на крупній тертці, а цибулю нарізати тонкими півкільцями.
Розігріти сковорідку, влити в неї олію, трохи почекати. Обсмажити цибулю і моркву хвилину, а потім додати печінку. Готувати 2-3 хв.
Потім додати сметану, перемішати й готувати ще 3-4 хв.
Дати страві настоятися у сковорідці під кришкою ще 15 хв. і тільки потім подавати її на стіл.
Куряча печінка із цибулею

Склад:
- 350 г печінки,
- 2-3 ст. л. олії,
- маленька цибулина,
- 3 ст. л. борошна,
- спеції.
Приготування
Добре розігріти дві сковорідки. На тарілку висипати борошно і змішати його зі спеціями. Обваляти в борошні шматочки печінки і викласти на першу сковорідку. Смажити, періодично перемішуючи, до золотистої скоринки.
Тим часом нарізати цибулю тонкими півкільцями й обсмажити на іншій сковорідці до золотистої скоринки. Змішати інгредієнти з обох сковорідок, нехай куряча печінка разом із цибулею настоїться під кришкою ще 15 хв.
Подавати можна з макаронами, рисом або картопляним пюре.
Тушкована куряча печінка

Склад:
- По 1 морквині й цибулині,
- 400 г печінки,
- 200 мл томатної пасти і трохи сушених трав,
- по 1 ст. л. лимонного соку та цукру – для смачного томатного соусу,
- сіль і перець,
- трохи свіжої петрушки,
- олія – для смаження.
Приготування
Цибулю подрібнити ножем, а моркву натерти на крупній тертці. Розігріти сковорідку, влити ложку олії та обсмажувати овочі до золотистої скоринки.
Потім додати до них дрібні кубики печінки і смажити ще 2-3 хв. на сильному вогні.
Змішати томатну пасту з 50 мл води, залити цю рідину у сковорідку і змішати всі компоненти. Через хвилину додати цукор, подрібнену петрушку і спеції. Тушкувати ще 3-4 хв. і залишити настоятися під кришкою на 10 хв.
Салат із печінкою й апельсином

Склад:
- Апельсин,
- 300 г печінки,
- пучок різної зелені (листя салату, рукола, шпинат),
- по 2 ст. л. меду й оцту винного,
- трохи апельсинового соку,
- спеції,
- оливкова олія і трохи кунжуту смаженого – для прикрашання.
Приготування
Добре розігріти сковорідку, влити олію й обсмажити шматочки печінки. Повинен утворитися легкий золотистий відтінок.
Потім влити оцет і помішувати на сковорідці хвилину. Так з’явиться карамельна скоринка. Можна знімати з вогню і приступати до інших продуктів.
Апельсин обчистити і нарізати великими кубиками. Вичавити сік із кількох шматочків апельсина, змішати його з медом, оцтом і олією, додати спеції. Ретельно збити до однорідності.
Викласти на тарілки зелень, потім печінку і шматочки апельсина. Полити все соусом і посипати кунжутом.
Паштет із курячої печінки з часником

Склад:
- 500 г печінки,
- 200 г вершкового масла,
- 100 мл вершків,
- 2-3 зубчики часнику,
- сіль,
- перець – за смаком.
Приготування
У сковороді розтопити 100 г вершкового масла, викласти туди печінку, смажити на вогні трохи більше за середній.
Із готової печінки під час проколювання витікає прозорий сік, а серединка – рожева. Покласти печінку в блендер.
На тій же олії обсмажити подрібнений часник. Перекласти його у блендер разом з олією, на якій смажився. Влити вершки, сіль, перець і збити до однорідності.
Окремо розтопити решту 100 г вершкового масла.
Перекласти паштет із блендера в банку і зверху залити розтопленим маслом.
Покласти в холодильник на 2-3 год. до повного застигання.
Яєчний рулет із печінкою

Склад:
- 300 г печінки,
- цибулина,
- 3 яйця,
- 3 ст. л. молока,
- 1 ч. л. олії,
- зелень,
- сіль,
- перець чорний мелений – за смаком.
Приготування
Розігріти сковороду з олією й обсмажити печінку до напівготовності. Цибулю порізати довільно, додати до печінки. Посолити, поперчити за смаком. Обсмажувати до готовності.
Потім печінку з цибулею подрібнити в блендері або через м’ясорубку.
Для рулету збити яйця, сіль та молоко. Можна додати зелень за бажанням.
Форму для запікання краще взяти прямокутну. Відрізати згідно з її розмірами пергаментний папір, зім’яти в грудку й намочити добре у воді, віджати та викласти у форму.
Вилити яєчну суміш у форму і запікати у духовці при температурі 180 °С упродовж 15 хв.
Потім покласти на стіл харчову плівку чи фольгу й викласти омлет. Зверху викласти начинку. Акуратно скрутити рулет. Загорнути у плівку/фольгу і залишити в холодильнику на 2 год.
«Погляд часу» №6-04.02.2021