Смачний піст

Початок Різдвяного посту в 2018 році припадає на 28 листопада. Піст триває 40 днів і закінчується 6 січня 2019 року у переддень святкування Різдва Христового. Тому він і називається Різдвяним.
Салат із пекінської капусти з апельсином
Якщо ви не постите, то можете додати ще твердий сир. Із ним салатик стає трішки ситнішим і ще смачнішим, «Пармезан» – ідеально!
- Половинка головки пекінської капусти,
- 2 апельсини,
- 1 болгарський перець,
- жменя смаженого гарбузового насіння.
Заправка:
- 3-4 ст. л. оливкової олії,
- 2-3 ст. л. лимонного соку,
- 1 ч. л. цукру,
- сіль,
- суміш перців мелена.

Пекінську капусту тонко нашаткувати. Посолити, додати цукор, поперчити, полити лимонним соком і трохи пом’яти руками, щоб вона пустила сік.
Болгарський перець нарізати смужками. З апельсина зняти шкірку й вирізати філе: добре очистити від перетинок та білих плівок (вони надають цитрусові гіркоту). Нарізати великими шматками та змішати з болгарським перцем (разом з апельсиновим соком, який утворився при цьому).
З’єднати з капустою. Полити салат оливковою олією і ретельно перемішати. Якщо потрібно – досолити й поперчити. При подачі притрусити підсмаженим гарбузовим насінням.
Картопля, тушкована з овочами та печерицями
- 300 г печериць (чим дрібніші, тим краще),
- 5 картоплин,
- цибулина,
- морквина,
- цибуля-порей (лише біла її частина),
- 2-3 зубчики часнику,
- 200 г консервованих томатів у власному соку,
- зелень для подачі,
- чорний перець,
- оливкова олія,
- сіль,
- дрібка цукру,
- паприка,
- лавровий листок.

Гриби розрізати надвоє і підсмажити на олії. Додати подрібнену кубиками цибулю та пластинки часнику. Потім покласти у сковорідку терту моркву. Готувати все разом протягом 10 хв. Додати цибулю-порей. Перемішати. Додати томати, посолити, поперчити, присмачити цукром та спеціями та тушкувати все до готовності. Картоплю почистити і нарізати кубиками. Скласти у гусятницю.
Вилити до картоплі овочево-грибну картоплю. Перемішати, покласти лавровий листок. Накрити кришкою та відправити у духовку при 200 ºС. Тушкувати до готовності, не забуваючи час від часу помішувати. Подавати, посипавши зеленню кропу.
Плов із селерою та пекінською капустою (варіанти із куркою та пісний)
Якщо ж варити рис не на бульйоні, а на воді, то можна споживати його і в піст.
- 500 г пекінської капусти,
- 1 скл. рису,
- 2 ст. л. лимонного соку,
- половинка кореня селери,
- 2,5 скл. курячого бульйону (або води, якщо ви дотримуєтеся посту),
- 1/4 скл. оливкової олії,
- 250 г помідорів у власному соку,
- цибулина,
- сіль,
- суміш перців мелена,
- карі,
- дрібка цукру.

Відварити курячу гомілку в підсоленій воді до готовності. Готову курку викласти на тарілку й порвати на волокна. Відміряти 2,5 скл. бульйону (цей процес пропускаємо, якщо плануємо готувати пісну страву).
Дрібно нашаткувати капусту. Цибулину подрібнити. Селеру нарізати кубиками. Обсмажити цибулю із селерою на олії.
Додати пекінську капусту та пасерувати все до прозорості.
Додати помідори у власному соку, посолити, поперчити й присмачити цукром. Довести до кипіння. До овочів всипати рис, усе перемішати. Бульйон (воду) довести до кипіння, перекласти до нього рис з овочами. Вогонь зменшити й тушкувати до готовності.
Наприкінці влити лимонний сік та м’ясо курки (для пісного варіанту не додаємо!), перемішати. Оздобити готову страву зеленню та в’яленими томатами.
Маково-апельсиновий торт із консервованими ананасами
Для тіста:
- 160 г борошна,
- 100 г цукру,
- 150 г манної крупи,
- 100 г маку,
- 1 ст. л. (10 г) картопляного крохмалю,
- дрібка солі,
- ванілін,
- сік із 2 апельсинів (240 мл),
- цедра апельсина,
- 2 ч. л. розпушувача,
- 100 мл рафінованої олії.
Для крему:
- сік із 3 апельсинів (300 мл),
- 100 мл соку з консервованих ананасів,
- цедра апельсина,
- 100 г цукру,
- 3-4 ст. л. манної крупи,
- 1/2 ч. л. кориці.
Для начинки та оздоблення:
- банка консервованих ананасів,
- мак.

Коржі: мак насипати у невеликий сотейник, залити водою, додати 2-3 ст. л. цукру і закип’ятити. Проварити 15 хв.
Потім відкинути мак на сито, щоб стекла зайва рідина. Дати охолонути до кімнатної температури.
З одного апельсину зняти цедру, вичавити сік із двох. Змішати сік з олією. У миску перекласти проварений мак, сіль, ванілін і цукор. Додати манну крупу і перемішати.
У борошно додати крохмаль, розпушувач і апельсинову цедру. Все ретельно перемішати. У середині сухої суміші зробити ямку та влити у неї апельсиновий сік разом з олією.
Замісити тісто й дати йому постояти 15-20 хв.; тісто має бути як густа сметана. Перелити суміш у роз’ємну форму, встелену пергаментом по дну і по бортах. Випікати при температурі 180 ºС годину.
Пиріг дістати з форми та викласти на решітку. Коли він повністю охолоне, розрізати на 2 коржі.
Крем: з одного апельсина зняти цедру, а з 3-х вичавити сік.
Змішати його з консервованим ананасовим соком. Налити у сотейник сік із цедрою, всипати цукор, корицю і поставити на плиту. У добре прогрітий (але ще до кипіння!), поступово всипати манну крупу. Варити як звичайну манну кашу, постійно помішуючи до загустіння.
Крем розділити на дві частини. Ще теплим змастити нижній корж. На нього – шматочки консервованого ананасу.
Накрити верхнім коржем і його зверху теж змастити теплим кремом. Оздобити тортик шматочками ананасів.
Дати просочитися протягом декількох годин.