Сметанник
Цей торт я намагаюся готувати до великих сімейних торжеств, коли є привід зібратися всім близьким – настільки він оригінальніший і багатший традиційного. Безумовно, потрібно і більше часу, і продуктів, але щирі захоплення близьких і гостей того варті.

Починаю, звичайно, з тіста. Спочатку беру 50 г родзинок або чорносливу, заливаю окропом на 0,5 год., потім відкидаю на друшляк і обсушую. Якщо чорнослив, то дрібно ріжу.
Стільки ж горіхів (будь-яких) дрібно рублю.
100 г маку заливаю окропом, через 10 хв. відкидаю на сито, добре обсушую і перетираю у мисці з 1 ст. л. цукру.
Далі міксером збиваю чотири яйця разом із 1,5 скл. цукру, додаю пакетик ванільного цукру. Продовжуючи збивати, додаю 250-300 г сметани жирністю не менше 20 %. Поступово всипаю борошно (3-3,5 скл.), просіяне з розпушувачем, і ретельно вимішую.
Однорідне тісто ділю на чотири частини:
- в одну додаю горіхи,
- у другу – мак,
- у третю – 3-4 ст. л. какао-порошку,
- у четверту – родзинки або чорнослив.
Кожну частину випікаю на деці при температурі 180-200 °С до готовності.
Поки коржі охолоджуються, готую крем.
Оскільки буде два креми, то починаю з першого: 0,5 ст. л. розчинної кави розводжу у 2 ст. л. гарячої води й охолоджую. Одне велике яйце збиваю з 100 г цукру до білого кольору. З’єдную з охолодженою кавою і 150-200 г м’якого вершкового масла. Усе добре збиваю.
Для другого крему збиваю міксером 250 г охолодженої сметани, поступово додаючи 100 г звичайного цукру і трішки ванільного.
Тепер можна збирати торт. Черговість коржів значення не має, головне чергувати креми. Верх торта можна прикрасити шоколадною глазур’ю. Я для неї розтоплюю в мікрохвильовці плитку шоколаду разом із ложкою жирних вершків, і, поки вона ще тепла, малюю нею або сіточку, чи якісь інші візерунки. У кінці ставлю торт на 6-8 год. у прохолодне місце.
Світлана К., Запорізька обл.
«Погляд часу» №21-20.05.2021