Сметанник

Цей торт я намагаюся готувати до великих сімейних торжеств, коли є привід зібратися всім близьким – настільки він оригінальніший і багатший традиційного. Безумовно, потрібно і більше часу, і продуктів, але щирі захоплення близьких і гостей того варті.

Торт Сметанник

Починаю, звичайно, з тіста. Спочатку беру 50 г родзинок або чорносливу, заливаю окропом на 0,5 год., потім відкидаю на друшляк і обсушую. Якщо чорнослив, то дрібно ріжу.

Стільки ж горіхів (будь-яких) дрібно рублю.

100 г маку заливаю окропом, через 10 хв. відкидаю на сито, добре обсушую і перетираю у мисці з 1 ст. л. цукру.

Далі міксером збиваю чотири яйця разом із 1,5 скл. цукру, додаю пакетик ванільного цукру. Продовжуючи збивати, додаю 250-300 г сметани жирністю не менше 20 %. Поступово всипаю борошно (3-3,5 скл.), просіяне з розпушувачем, і ретельно вимішую.

Однорідне тісто ділю на чотири частини:

  • в одну додаю горіхи,
  • у другу – мак,
  • у третю – 3-4 ст. л. какао-порошку,
  • у четверту – родзинки або чорнослив.

Кожну частину випікаю на деці при температурі 180-200 °С до готовності.

Поки коржі охолоджуються, готую крем.

Оскільки буде два креми, то починаю з першого: 0,5 ст. л. розчинної кави розводжу у 2 ст. л. гарячої води й охолоджую. Одне велике яйце збиваю з 100 г цукру до білого кольору. З’єдную з охолодженою кавою і 150-200 г м’якого вершкового масла. Усе добре збиваю.

Для другого крему збиваю міксером 250 г охолодженої сметани, поступово додаючи 100 г звичайного цукру і трішки ванільного.

Тепер можна збирати торт. Черговість коржів значення не має, головне чергувати креми. Верх торта можна прикрасити шоколадною глазур’ю. Я для неї розтоплюю в мікрохвильовці плитку шоколаду разом із ложкою жирних вершків, і, поки вона ще тепла, малюю нею або сіточку, чи якісь інші візерунки. У кінці ставлю торт на 6-8 год. у прохолодне місце.

Світлана К., Запорізька обл.

 «Погляд часу» №21-20.05.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *