Солодке щастя під закрутками

Варення без цукру

Ще кілька років тому найпопулярнішими продуктами з ягід були варення, компоти та сиропи. Сьогодні ситуація дещо змінилася: ціна цукру висока, а про газ взагалі мовчимо – доки все простерилізуєш і звариш, «накрутить» не один кубометр газу. Пропоную приготувати натуральне варення без консервантів, швидко і з невеликою кількістю цукру, – зробити джем з пектином.

Готую в наступних пропорціях: на 1 кг будь-яких ягід – 0,5 кг цукру.

Усе разом збила блендером і поставила на вогонь, як тільки почало закипати, усипала 10 г пектину, попередньо його розмішавши з невеликою кількістю цукру. Усе разом це прокипіло 3 хв., потім виключила і – по банках. Це рецепт експрес-варення. Плюси очевидні – менше цукру, не переварюється (максимально збережені корисні речовини при термообробці) і швидко готується. А на смак – нямка. До того ж ви заощаджуєте газ або електроенергію.

Маріанна Сурма, по e-mail

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest