Спеція без якої шашлик – просто смажене м’ясо
Хочу поділитися з вами тим, як із чорнобривців роблю популярну спецію – імеретинський шафран.

Ця грузинська спеція настільки змінює смак і аромат страви, що з її допомогою можна творити кулінарні шедеври із простих продуктів. У Грузії кажуть, що шашлик без неї – просто смажене м’ясо.
Як використовую я? Перш за все, готую плов, додаю в м’ясні підливи, роблю посипку до ароматного сала, кладу в бульйони та випічку для красивого кольору.
Для приготування беру квіти з насиченим забарвленням – від оранжевого до коричневого. Зриваю їх разом із квітколожем. Не мию. Нанизую на нитку, утворюючи щось на кшталт намиста.
Сушити найкраще на протязі й без прямих сонячних променів. Я сушу помірну кількість, і висять вони в мене на кухні близько двох тижнів. Добре висушені квіти знімаю з нитки.
Узагалі для спеції використовують тільки пелюстки, але я – всю квіточку. Помітила, що так виходить набагато ароматніше.
Викладаю квітки в кавомолку. Кладу побільше, якщо мало квіток, то вони погано подрібнюються. Подрібнюю гарненько. Беру дрібне металеве сито (але не борошняне) і висипаю перемелену масу в нього, під ним має стояти мисочка. Після першого просіювання в ситі залишається багато сміття – насіння, прожилки, їх викидаю. Просіваю отриманий порошок через сито близько 7 разів. Із кожним разом відходів меншає. Коли у ситі майже не залишається сміття, змінюю його на борошняне сито (найдрібніше) і просіваю ще через нього.
Я просіваю зазвичай по 7 разів на кожному ситі й отримую дуже дрібний порошок. Пересипаю імеретинський шафран у баночку і використовую для приготування їжі.
Аромат імеретинського шафрану яскраво виражений, пряно-квітковий, сильний, але при цьому тонкий і ніжний, із фруктовими тонами. Також ця пряність має сильні фарбувальні властивості, страви з імеретинським шафраном набуваюті жовтого кольору.
В Україні давно використовують чорнобривці як приправу. Пам’ятаю, мама підфарбовувала порошком із них паски, щоб були жовтими. А після Маковія свіжі квіточки додавала в узвари. У чай ми теж додаємо висушені пелюстки чорнобривців. Виходить смачно та насичено, до того ж він імунітет підвищує.
Сушені пелюстки чорнобривців також не до смаку молі. Ставлю їх у відкритих баночках у шафи – і ніякої «живності» у крупах!
Ярина Матвіївна, м. Тернопіль
«Погляд часу» №32-5.08.2021