Спеція без якої шашлик – просто смажене м’ясо

Хочу поділитися з вами тим, як із чорнобривців роблю популярну спецію – імеретинський шафран.

Імеретинський шафран із чорнобривців

Ця грузинська спеція настільки змінює смак і аромат страви, що з її допомогою можна творити кулінарні шедеври із простих продуктів. У Грузії кажуть, що шашлик без неї – просто смажене м’ясо.

Як використовую я? Перш за все, готую плов, додаю в м’ясні підливи, роблю посипку до ароматного сала, кладу в бульйони та випічку для красивого кольору.

Для приготування беру квіти з насиченим забарвленням – від оранжевого до коричневого. Зриваю їх разом із квітколожем. Не мию. Нанизую на нитку, утворюючи щось на кшталт намиста.

Сушити найкраще на протязі й без прямих сонячних променів. Я сушу помірну кількість, і висять вони в мене на кухні близько двох тижнів. Добре висушені квіти знімаю з нитки.

Узагалі для спеції використовують тільки пелюстки, але я – всю квіточку. Помітила, що так виходить набагато ароматніше.

Викладаю квітки в кавомолку. Кладу побільше, якщо мало квіток, то вони погано подрібнюються. Подрібнюю гарненько. Беру дрібне металеве сито (але не борошняне) і висипаю перемелену масу в нього, під ним має стояти мисочка. Після першого просіювання в ситі залишається багато сміття – насіння, прожилки, їх викидаю. Просіваю отриманий порошок через сито близько 7 разів. Із кожним разом відходів меншає. Коли у ситі майже не залишається сміття, змінюю його на борошняне сито (найдрібніше) і просіваю ще через нього.

Я просіваю зазвичай по 7 разів на кожному ситі й отримую дуже дрібний порошок. Пересипаю імеретинський шафран у баночку і використовую для приготування їжі.

Аромат імеретинського шафрану яскраво виражений, пряно-квітковий, сильний, але при цьому тонкий і ніжний, із фруктовими тонами. Також ця пряність має сильні фарбувальні властивості, страви з імеретинським шафраном набуваюті жовтого кольору.

В Україні давно використовують чорнобривці як приправу. Пам’ятаю, мама підфарбовувала порошком із них паски, щоб були жовтими. А після Маковія свіжі квіточки додавала в узвари. У чай ми теж додаємо висушені пелюстки чорнобривців. Виходить смачно та насичено, до того ж він імунітет підвищує.

Сушені пелюстки чорнобривців також не до смаку молі. Ставлю їх у відкритих баночках у шафи – і ніякої «живності» у крупах!

Ярина Матвіївна, м. Тернопіль

  «Погляд часу»  №32-5.08.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *